Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett stenhårt jobb

/
  • 18-åriga Josefine Vallström från Ljusdal har haft ett annorlunda sommarjobb under jorden som betongsprutare.
  • Josefine inspirerades av sin pappa och sökte sommarjobb som betongsprutare.
  • De använder sig av en stor sprutrobot för att få betongen på rätt plats.

Josefine Vallström från Ljusdal har gått under jorden. Ja, bara ett litet tag. Under den gångna sommaren har hon nämligen haft ett ganska annorlunda jobb. Hon har arbetat som betongsprutare i Stockholm.

Annons

– Jag började i vintras att söka sommarjobb och kom då i kontakt med Besab i Stockholm genom min pappa som jobbar där. Jag skickade ett CV, ringde dit och fick sommarjobb, berättar Josefine entusiastiskt.
Jag träffar Josefine på hemmaplan i Ljusdal. Hit åker hon nu mellan varven i sommar för att ladda batterierna. I den lilla stugan utanför sin pappas hus kan hon vila och ta nya tag inför kommande nattpass under jord.
– Det är inte många tjejer som jobbat med detta och jag har fått höra att jag är Sveriges första kvinnliga betongsprutare, det är inte helt fel, berättar Josefine och ler smittande.


Besab, som Josefine arbetar för, utför bergförstärkning, betongsprutning och injektioner. Arbetet fungerar så att man med hög hastighet slungar betongmassa med hjälp av tryckluft mot en bergyta eller annat underlag, och då uppstår en mycket homogen och stark betongförstärkning. Kanske inte det första yrke en tjej i Josefines ålder skulle välja, men själv är hon eld och lågor över sitt val.
– Jag lagar läckor och hål i tunneln med hjälp av betongmassa. Det är ett roligt jobb och framförallt är det annorlunda, säger Josefine.
– Jag är en väldigt aktiv tjej som har svårt att sitta still en längre stund, så det här passar mig perfekt, fortsätter hon.


Arbetet utförs i Muskötunneln i Stockholm. Den sträcker sig från norra Yxlö till Muskö delvis under havet, och löper genom Nynäshamns och Haninges kommuner. Tunneln är 2 960 meter lång och Sveriges djupaste vägtunnel. Där har Josefine och hennes pappa under sommarnätterna skött betongsprutningen som ett team. Och det är inte ett helt riskfritt arbete de utför.
– Det som kan medföra stora faror i tunneln till Muskö är att det är trafik som lotsas under natten medan vi arbetar. Är man inte är försiktig och går under nysprutad betong så kan det falla en ”släppa” och man kan skada sig rejält, berättar Josefine.
Vid arbetet använder sig Josefine av en stor sprutrobot och får betong från en beställd betongbil. Hon sprutar betong, kör och sköter maskinen. Resten av hennes kollegor sköter bland annat injekteringen, dränsättning, städning och pressläggning, som är ytterligare moment i förstärkningen av betong.
– Jag valde att jobba med betongsprutning dels för att pappa jobbar med det och att få en större inblick i vad han gör och dels för att det är ett annorlunda och spännande yrke. Sen tyckte jag att det skulle vara en erfarenhet att jobba borta och ta lite mer ansvar, säger Josefine.


Under arbetsveckorna bor hon tillsammans med sin pappa på en camping i Nynäshamn. På dagarna sover de och sitter ute och solar tills det bär av till Muskö igen för en natts jobb, berättar Josefine, som tillägger att det här inte är ett arbete för den veka skaran.
– Beroende på vilka arbetsuppgifter man utför så kan det vara riktigt fysiskt krävande. Det är riktigt tungt många gånger. Det är tur att man har en jäkla vilja och att man har tränat mycket på gym, säger Josefin och skrattar.
Josefines blonda hår mot hennes solbrända hud vittnar om en fin sommar och hennes leende avslöjar en levnadsglädje och entusiasm för allt hon tar sig för, och på framtiden ser hon med tillförsikt.
– Jag har funderat på att jobba ett tag med detta efter att jag slutat skolan tills jag vet vad jag vill hålla på med när jag blir stor, säger hon. Det här är nog inget som lockar mig under en längre del av mitt liv, men just nu trivs jag med detta jobb.

Mer läsning

Annons