Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En försummad pärla

/
  • Walk in closet, heter det om man vill vara tjusig. En stor garderob som man kan gå in i, alltså. Men väggen mellan Kerstins sovrum och garderob gränsar inte av. Glasbetongen släpper igenom ljus och blir en vacker del av inredningen.
  • En vägg, men ändå inte. Näslunds glasbetongvägg delar av rummet och är samtidigt ett vackert blickfång.
  • Glasbetong kan man hitta i många sjaviga miljöer. Den är bland annat populär på fängelser.

Funkisfavoriten glasbetong har kanske sin storhetstid bakom sig.

2009 får den oftast nöja sig med att bli duschväggar. Är inte det synd på ett snyggt och flexibelt material, som kan så mycket mer?

Annons

Glasbetong har funnits i över hundra år. Den slog igenom med funktionalismen, som gillade fyrkantiga former och krävde bra ljus. Några av de mest spektakulära glasbetongkonstruktionerna kan man hitta på industribyggnader från 30-talet.

Glasbetongen har många fina egenskaper. Den kan bilda ett fönster som är en vägg, en vägg som är ett fönster som Olle Wilson uttrycker det i boken Murar av ljus. Glasbubblan är lufttät, så den isolerar skapligt. Men framför allt släpper den in mycket ljus. Mer än en vad en platt ruta gör faktiskt. Det vågiga eller räfflade glaset bryter strålarna snyggt och stoppar samtidigt insyn.

1990-talets nyfunkis innebar en liten renässans för glasbetongen, inte minst på designmedvetna kontor. Det finns ett glasblock för de flesta behov; färgade, blanka, större, mindre, med kraftigt glas så att de blir inbrottssäkra, eller 18 centimeter tjocka så att de värmeisolerar tillräckligt bra för att bli yttervägg.

Det säljs en del glasbetong i de hälsingska byggbutikerna, fast nästan bara till mellanväggar i badrum. Det blir coolt, ljust och stabilt. Bättre än ett sunkigt duschdraperi eller en skjutdörr av glas, där smutsen syns direkt.

Med lite fantasi kan den genomskinliga "betongen" göra underverk på andra ställen i huset. Lasse och Kerstin Näslund i Långbo har delat av sovrummet med en fullhög vägg av glas.

Rummet är ganska stort, men snedtaket gör det svårt att få plats med både garderober och dubbelsäng på ett bra sätt.

- Jag hade tänkt få in alla kläder, dukar och sängkläder i de här, säger Kerstin och visar två platsbyggda gamla garderober.

En glasbetongvägg just där snedtaket börjar ger en klädkammare som är lika stor som de skrubbar som brukar finnas längs långsidan på gamla hus. Den släpper igenom ljuset från det låga fönstret under takfoten. På så sätt blir väggen ett vackert blickfång. Om Kerstin och Lasse tänder takspottarna där bakom på kvällen får de ett härligt mysljus.

De har byggt väggen ovanpå smala köksskåp som står på golvet. In mot rummet är skåpen klädda med pärlspont. På andra sidan är hyllplanen öppna, det är lätt att komma åt det man behöver.

Väggen delar inte av hela rummet, det är öppet en dryg meter. Man slipper öppna en dörr till garderoben, samtidigt som väggen döljer eventuellt stök där bakom.

- Och jag bäddar här på golvet när barnbarnen kommer. De älskar att sova här, det blir som en koja, säger Kerstin.

Glasbetong kan fogas samman på två sätt. Antingen murar man med vanligt bruk. Då kan man bara göra några rader åt gången, innan det måste härda. Eller så kan man limma. Då kan man göra hela väggen på en gång. Numer finns styva plastremsor att lägga mellan raderna så det blir rakt.

- Det var synd att jag inte visste att det fanns färgade block. Det hade varit snyggt att bryta av med några sådana, funderar Lasse.

Han byggde väggen själv. Lasse är händig, men tyckte ändå det var lite krångligt. Framför allt att få väggen lodrät.

- Det var kul att bygga. Det är roligt att ha något extra i huset.

 

 

Mer läsning

Annons