Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dag med knasiga djur

/
  • Vi avbryter Javier Sola just som han avnjuter en lång nedförsbacke strax norr om Losemyra. Varje kväll gör han en färdplan för nästa dags cykeltur där han skriver upp de svenska ortsnamnen som han ska hålla utkik efter. De skulle vara omöjliga att komma ihåg annars.
  • Hans Rejås har redan 38 kepsar i lådan som är märkt
  • Cecilia Bäckius går med på att byta sin batteridrivna elvisp mot vår hopfällbara brevvåg. Förmodligen ett bra byte, vispen kan nämligen blanda både drinkar och såser, enligt förpackningen.
  • Huset ligger i Söderhamns kommun, men Therese Modd trodde hon hade köpt hus i Rengsjö – postadress och telefon hör till Glössbo eller Bollnäs. Så är det när man bor i Ulva som ligger mitt på kommungränsen mellan Söderhamn och Bollnäs.

Vi intervjuar en talande kaja, träffar på kommunens sannolikt snyggaste hockeyfrilla och ger bort en keps till en krokodil.

Annons

Första natten på luffen tillbringar vi i Losjö, i Lena och Hans Rejås trivsamma gästrum.

Lena och Hans är såna där personer som man vill ha att göra med. De var vårt sista hopp att få sova i Losjö. Vi knackade på mitt i tv-kvällen, två blöta och trötta karlar, och bad om sovplats. Lena sa nästan ja till att låna ut sängarna innan vi hade slutfört frågan.

Vi vill förstås ge Hans och Lena en luffenkeps. Men det är nära att Lena sätter stopp. Hans har redan en hel låda som är märkt kepsar. Vi räknar till 38 stycken, och får till slut tillåtelse att ge dem ytterligare en, men bara om vi tar med oss en annan keps ur lådan. Vi väljer varsin tuff bonnkeps med vvs-reklam.

Dags att gränsla stålhingstarna och trampa mot Kungsgården i regnet. Hoppet är gott. Det är bara en mil till Kungsgården, och där ligger en pizzeria.

I en lång uppförsbacke möter vi Javier Sola från Pamplona, Spanien. Han är kort, har en enkel cykel med dyr lädersadel och luktar som att han bryr sig om att lukta gott. Han är pensionerad bankman.

Javier lämnade hemmet för en månad sedan, och är på väg till Nordkap.

- Jag är pensionär, och behöver något att göra. Jag vet inte varför jag gör det här. Det är mer en utmaning än en utflykt, säger Javier Sola.

Han jämför med de som bestiger Mount Everest. De har inte kul hela tiden, men njuter när det går bra.

Vi trampar vidare åt varsitt håll.

Första stoppet i Kungsgården är hos vår kompis Kaj. Hon är en kaja som har varit med i tidningen ett par gånger förr. Hon är tam och bor hos familjen Enström i gästgiveriet.

Kaj är smart. Nu har hon lärt sig att prata själv. En dag när Enströms kom in i stallet hörde de någon som sa Kaj. Hon kan också säga hej och hallå.

Se filmen när Kaj pratar här.

Innan vi trampar mot Trönö smiter vi in på Kungsgårdens pizzeria. Den är bra, men bäst är pizzabagaren Goran Ali Hawler.

- Jag heter precis som Göran Persson! säger han glatt.

Goran har en modern tolkning av hockeyfrilla, bild finns på bloggen. Såklart.

På den vackra men ganska tjatiga vägen mot Trönö hittar vi Cecilia Bäckius nyöppnade loppis. I går köpte vi en hopfällbar brevvåg på loppis i Vågbro. Vår plan är ju att byta till oss bättre och bättre grejer på varje loppis vi kommer till. Vi byter brevvågen mot en batteridriven elvisp.

När vi var på luffen förra året tittade vi in hos vår arbetskamrat Kirsten för att träffa hennes uppstoppade krokodil och ge den en keps. Men hur otroligt den än må låta glömde vi bort krokodilen.

Det misstaget gör vi aldrig om. Vi får kaffe, och krokodilen får en keps.

Nu har vi bråttom. För att hinna runt kommunen måste vi cykla tre mil om dagen. Vi skyndar oss upp för backen mot Glössbo. Längs den vägen finns ett av de få stopp som vi har planerat. Där finns byn Ulva, som ligger i både Söderhamns och Bollnäs kommun.

- Det är ett helvete, säger Therese Modd.

Hon har adress Rengsjö, hämtar ut postpaket i Bollnäs, har brevlådan i Glössbo och 0278-nummer.

Hon är från Rengsjö och trodde att hon köpte ett hus i hemkommunen. Det var först när hon såg pappren på huset som hon fick veta att det låg i Söderhamn.

Therese vill helst jobba med hästar i framtiden. Så länge hoppar hon in och kör långtradare. Snart drar hon ut med rockbandet Takida på deras Sverigeturné. Förra veckan flög hon till Norge för att transportera den stora videoväggen mellan två av Lars Winnerbäcks konserter.

På kvällen hamnade vi i Emböle, Mo. Där är livet lugnt, hagarna öppna och ungarna kör fyrhjuling.

Har han en bana här i skogen? undrar vi när nioåriga Melvin dundrar förbi.

- Ja, han har väl en bana överallt, säger mamma Sofia.

Mer läsning

Annons