Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egendesignade Iphoneskal blev succé

/
  • Från vänster: Rickard Mårtens, Pelle Persson och Elin Svensk.
  • – Vårt mål var att skapa en produkt som någon ville ha och vi lyckades, säger Elin Svensk, som under företa­gandet stått för pappersarbetet.
  • Hos UF-företaget Personalisera kan man köpa Iphoneskal med unika egendesignade motiv.

Fyra sistaårselever från teknikprogrammet på Bromangymnasiet, har sålt över 100 mobilskal under sitt UF-företagande.
– Vi gick runt med ett tomt papper för att se om det fanns intresse innan vi bestämde oss, säger Pelle Persson, 19.

Annons

Elin Svensk, 19, Pelle Persson, 19, Rickard Mårtens, 18 och Fredrik Bergkvist, 19, har tillsammans arbetat med ett UF-företag där de tillverkat egendesignade mobilskal till Iphones.

– Det var jag som kom på idén. Jag tänkte att vi måste ha något nytt, något modernt. Nästan alla unga har en Iphone i dag och skal skyddar ju telefonen, säger Pelle Persson.

Han berättar att de hade fler bra idéer från början, bland annat mobilväskor, men att valet föll på mobilskalen.

– Sedan kom vi på idén att skalen skulle vara personliga, det var väldigt viktigt för oss, fortsätter han.

Företaget som kallar sig Personalisera, var först uppdelade på två grupper, men efter att Pelle Persson lagt fram sitt förslag på produkt för sina klasskamrater, slog de ihop grupperna och blev en större grupp om fyra.

Personalisera hade i höstas, när de startade, som mål att lyckas sälja 100 skal. Nu är gymnasiekursen Småföretagande B över och företaget har nått sitt mål. Företagarna är dock osäkra på om de kommer att följa upp sin idé, trots många förfrågningar.

– Jag och Pelle ska läsa ett extra år på Teknikprogrammet och kommer att ha fullt upp, och Rickard ska flytta för att spela hockey och jobba. Gruppen kommer att splittras, så vi är osäkra på hur det utvecklar sig, säger Elin Svensk.

Alla i gruppen håller med om att det svåraste med företagandet har varit att hitta kunder. De berättar att de till en början jagade företag väldigt intensivt men att de bara fick napp hos vänner och bekanta. Sedan kom de på idén att starta ett samarbete med HHC och lyckades strax därefter sälja flera skal till en bekants företag i Östersund. Därefter flöt det på.

Carina Östlin, lärare på Bromangymnasiet, är mycket stolt över alla sina UF-elever:

– Alla har kämpat hårt och de har jobbat väldigt självständigt, så det är jättekul att det har gått så bra för dem, säger hon.

Hon berättar att eleverna till en början var fega när det gällde att lyfta på luren och ringa okända personer, men att det var något som snabbt gick över.

– Vi hade inte tid att vara fega till slut, vi hade alldeles för mycket att göra, så det var bara att köra på, säger Elin Svensk.

Carina Östlin poängterar att alla UF-företag skött sig exemplariskt och att de har varit väldigt duktiga på att samarbeta, vilket hon menar är en av de viktigaste kunskaperna för företagare.

– Det blev sällan blåöga och fläskläpp om man säger så, skattar hon.

Exempel på fler produkter som skapats under kursen av andra företagare är: datorsidor, datortjänster, karamellstrutar och fredagsfika till företag.

Carina Östlin ser att det finns stor potential hos företaget Personalisera och menar att det nu hänger på eleverna om de följer upp sin produkt eller inte.

– Iphoneskalen är en jättebra idé och möjligheten att verkligen lyckas finns där. Men det kräver fortsatt engagemang. De har fått mer förfrågningar än de klarat av, säger hon.

Mer läsning

Annons