Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygger hus i frigolit

/
  • I Kaven utanför Ljusdal byggs just nu ett hus i frigolit. Det är ett snabbt och energisnålt sätt att bygga.
  • I Kaven utanför Ljusdal byggs just nu ett hus i frigolit. Det är ett snabbt och energisnålt sätt att bygga.
  • Ett väggblock som lagts ned visar principen. Stefan Carlsson står på insidan, där de infrästa reglarna finns med 60 cm mellanrum och på utsidan finns infrästa reglar på avståndet 120 cm.
  • Sponten mellan väggblocken täcks av de speciella skarvblocken, också gjorda i frigolit.

Det är lätt, det går snabbt och det är energisnålt. Byggaren Stefan Carlsson i Ljusdal tror mycket på idén med hus i frigolit. Nu bygger han ett referenshus åt föräldrarna.

Annons

Frigolit har länge använts i samband med byggnationer, men en hel husstomme i frigolit tillhör inte vanligheterna.

Men Stefan Carlsson i Kaven, Ljusdal, har en idé han tror stenhårt på. Han arbetar med frigolitblock i fullhöjd, fräser ur för reglarna och monterar alltsammans som kompletta väggblock.

– Den här stommen reser två man på en dag, säger Stefan Carlsson då han står vid sitt bygge i Kaven.

En speciell finess är att väggarna inte har några genomgående reglar. De utvändiga reglarna fräses in med ett avstånd på 120 cm, de invändiga placeras så att det är 60 centimeter från mitten av en regel till mitten av nästa. Men ingenstans når de varandra. Blocken är spontade och skarvas med passande frigolitbitar.

– Det här gör att man undviker köldbryggor och huset blir mycket energisnålt, säger Stefan Carlsson.

Huset får ett u-värde på 0,17, vilket är mycket lågt (U-värde anger energieffektiviteten). Referenshuset ska värmas upp med luftvärme plus en täljstenskamin. Hur energisnålt det blir i praktiken återstår att se. Det är något som också byggaren är nyfiken på.

Stefan Carlsson började med att bygga en verkstad på 300 kvadratmeter för produktionen. Nu är första huset på gång och sedan är det tänkt att det ska bli en liten industri av detta.

– Jag har tänkt sälja det här i paket. Det här är nämligen ett byggsystem som passar för den händige gör-det-självaren. En händig Svensson kan resa den här stommen själv, säger Stefan Carlsson.

Det kan låta aningen ostadigt att bygga ett hus av lätta frigolitplattor, men det är inga problem.

– Det här blir stadigt. Jag har fått hjälp med att räkna på hållbarheten och jag vet att det här fungerar, säger Stefan.

Huset ska få underhållsfria pvc-fönster, utvändigt ska det spikas på läktpanel medan de invändiga väggarna ska bestå av gips och plywood.

Då alltsammans är klart är det föräldrarna som ska få flytta in i det nya huset medan Stefan själv tar över fastigheten där föräldrarna bor.

Mer läsning

Annons