Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bruks i Arbrå störst i Bollnäs

/

Det började på 50-talet i ladugården hemma hos bröderna Bror och Erik Eriksson i Roren, Vallsta.

I dag har verkstadskoncernen Bruks Group AB nästan 230 anställda i tre länder och omsätter runt 330 miljoner.

Jan-Erik Olsson har varit på nästan hela resan.

Annons

Bruks AB i Arbrå toppar listan över de största aktiebolagen med huvudkontor i Bollnäs kommun. Ganska rejält, dessutom. Omsättningsmässigt har Bruks ungefär 125 miljoner tillgodo på tvåan Bollnäs Bostäder och nästan 200 miljoner på trean Bollnäs Energi.

Det kunde Jan-Erik Olsson knappast tänka sig när han som 18-åring, i mitten på 60-talet, fick anställning hos bröderna Eriksson på gården Bruks i Roren.

- Tänk, vilken utveckling man fått varit med om, säger han.

Till sommaren blir Jan-Erik 65, men redo för att gå i pension är han inte.

- Arbetsgivaren och jag har kommit överens om två år till och det känns bra. Jag har alltid trivts här på Bruks, säger Jan-Erik.

- Och så har frugan några år kvar till pensionen.

I början tillverkade Bruks släpvagnar och Jan-Erik Olsson minns när det svetsades bland grisarna på gården i Roren. Snart fick företaget växtvärk och flytten gick till det nuvarande stället i Arbrå.

På- och utbyggnaderna har genom åren varit både många och omfattande och det senaste i den vägen var för fem år sedan, då kontoret byggdes ut.

Några släpvagnar görs inte längre vid Bruks. Numera levererar företaget kompletta system inom träfiberprocesser, bulkhantering och biobränsle. Bruks säljer till sågverk, till pappers- och massaindustrin samt till bioenergiproducenter. Kunderna finns över hela världen, även om det mesta stannar i Sverige.

Mobila flishuggar till en kostnad av 20 miljoner styck är flaggskeppet hos Bruks. Ungefär 50 sådana tillverkas i Arbrå varje år.

- Huggarnas Rolls Royce, säger Jan-Erik Olsson.

För närvarande jobbar Jan-Erik med reservdelar och teknisk support av mobila maskiner. Annars har han testat det mesta inom företaget.

- Jag har nog varit på alla avdelningar utom på konstruktion. Man har liksom inte varit rädd för att hoppa på olika saker.

Bruks har expanderat år från år och produktionskurvan har långa perioder gått åt bara åt ett håll – uppåt. Men även dalar har funnits – branschen är konjunkturkänslig – med varsel och uppsägningar som följd.

- Senast trodde jag att jag skulle åka, men jag har haft tur och klarat alla kriser, säger Jan-Erik.

"Senast" var i oktober förra året, då den finansiella situationen i Europa slog hårt även mot Bruks, med varsel som följd.

Häromåret togs Bruks nya anläggning i Bollnäs i bruk. Där slutmonteras de produkter som tillverkas i Arbrå. Bruks i Arbrå/Bollnäs har 110 anställda.

I Bruks Group ingår även en "filial" i Örnsköldsvik med 14 anställda, Bruks Klöckner

i Tyskland (73 anställda) samt Bruks Rockwood i USA med 30 anställda.

Mer läsning

Annons