Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg nytt, bygg om, bygg till!

/

Bostadsbyggandet måste fördubblas i Stockholm, men även på många andra håll i landet måste bostadsbyggandet sätta fart. Det här utspelet kom bostadsminister Stefan Attefall (KD) med häromdagen. Han går så långt att han underkänner bostadsförsörjningen i de flesta kommunerna i Stockholmsregionen.

Annons

Slutsatsen drar han av den genomgång av bostadssituationen som han beställt och som nyligen lämnades till regeringen.

Lägenheterna räcker inte till, så illa ser det ut. För att möta behoven menar bostadsministern att det nu är dags att skärpa lagstiftningen för att på så sätt kunna komma igång med byggandet på allvar. Det finns helt klart en ryckighet i byggandet. Och ryckigheten kostar pengar med planer som påbörjas och sedan läggs på hyllan.

Kommunerna har idag kommit olika långt med sina med bostadsprogram. En del har kommit riktigt långt och har också en god framförhållning, medan andra inte verkar förstå vidden av problemen. Många kommuner har bara lyckats få fram knappt hälften så många nya bostäder som de själva lovade ta fram 2001 inom ramen för det regionala utvecklingsarbetet.

Så hur får man kommunerna att ta uppgiften på större allvar? Ja, som det verkar går det att göra en hel del inom befintliga ramar. Kanske är det ett ytterligare tryck från regeringens sida som behövs, samtidigt som det är viktigt att betona kommunernas planmonopol. Men säkert måste också länsstyrelsernas samordnande roll förstärkas.

Samarbetet över kommungränserna behöver också bli bättre. För det är ju inte så att ett boende automatiskt tar slut vid en kommungräns. På så vis stärks inga regioner.

Sedan handlar bostadspolitiken inte bara om att bygga nytt, utan också om att underhålla, renovera och kanske bygga om befintliga bostäder. Tidens tand far hårt fram med bostäderna, kanske särskilt inom miljonprogrammens områden.

Eftersatt är också antalet studentbostäder, det vill säga, bra och billigt boende för studenter. Här gäller det att möta behoven snabbt bland de många unga som studerar eller kommer att studera, ibland i brist på arbete. Det ska vara attraktiva bostäder på attraktiva studieorter som stimulerar fler unga att studera. För studier är helt klart en vinst för framtiden.

Det är viktigt att se långsiktigt på bostadspolitiken, inte bara hur behoven är nu och om tio år. Många gånger verkar det som om bostäder/bostadsområden skyndas fram, utanstörre helhetsperspektiv. På så sätt bygger man lätt bort sig.

Varför investerar Sverige då i för få bostäder? Ja, det beror bland annat på att det är dyrt att bygga, produktionskostnaderna är höga, men också för att detaljplaner i attraktiva områden kan sätta p för byggandet. Som bostadsministern själv menar är reglerna kanske ibland för komplicerade, och det gör att det ofta upplevs som krångligt och dyrt att bygga. Det är särskilt handläggningstiden av överklaganden som anses alldeles för lång, vilket stoppar upp processen.

Hyresrätten är en viktig boendeform, som inte heller får komma i skymundan. Ett nytt hyressättningssystem och nya förutsättningar för allmännyttan kan ha en positiv effekt. Det måste bli tydligare och smidigare regler för att hyra ut i andra hand. Men också att man stärker hyresrättens ställning i stort, detta är för övrigt under utredning.

En bra bostadspolitik måste vara långsiktig och tydlig, med smarta och smidiga spelregler. Regeringen är på god väg att hitta dit, men ännu återstår mycket byggande. Bygg nytt, bygg om, bygg till, sätten är många, men spelreglerna måste bli enklare.

Mikaela Munck

Centerpressens Nyhetsbyrå

Mer läsning

Annons