Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygg bostäder i stället för parkeringsplatser vid Köpmanberget

Central mark för bostäder är en bristvara. Planera nu för att använda tillgänglig mark på bästa sätt. Bygg när efterfrågan finns. Nu gäller det att tänka rätt och långsiktigt! skriver Hudiksvalls Vänner.

Hudiksvall är som många andra små orter i vårt lilla land beroende av exportföretag och ett bra företagsklimat i stort. För Hudiksvalls företag är det viktigt att kunna rekrytera och behålla kvalificerad personal. Då spelar möjlighet till att hitta attraktivt boende en avgörande roll. Boendefrågan kan därför ses som helt avgörande när det gäller att skapa bra företagsklimat.

För några veckor sedan var professor Charlotta Mellander inbjuden av HNA att föreläsa på Kulturhuset om hur man skapar attraktiva städer. Ett av hennes tydligaste budskap var att det gäller att uppnå en kritisk massa av personer, aktiviteter och handel för att framstå som en attraktiv stad. Vidare var hon ganska pessimistisk om utvecklingen för centralorter med mindre än ca 25 tusen innevånare. Så vill Hudiksvall växa och utvecklas till en attraktiv stad är det nödvändigt att skapa enighet kring ett helt batteri med visioner, planer och åtgärder med fokus på tillväxt.

Tillgång till centrala bostäder är en nyckel för framtida tillväxt. Den attraktiva staden är bra på att effektivt utnyttja de bästa och mest centrala lägena för många bostäder. Bra bostäder är även avgörande när företag skall rekrytera välutbildad personal som inte redan bor på orten. Att kunna erbjuda unga människor ett eget boende är viktigt. Professor Mellander visade tydligt att det är unga, mellan 18 och 30 år, som är de mest flyttningsbenägna. När det nu är bostadsbrist i nästan hela Sverige, skulle till och med tillgång på lediga bostäder i centrala Hudiksvall, kunna vara en konkurrensfaktor.

Med denna långa inledning vill vi försöka belysa varför det är så viktigt att göra rätt med den lilla mark som finns kvar för byggnation av bostäder vid Köpmanberget. Att konsumera den naturresurs, som marken vid Köpmanberget utgör, går inte att göra ogjort de närmaste 100 åren, när husen väl är byggda. Så att bygga knappt 100 bostäder på Hudiksvalls mest attraktiva markområde, där det borde kunna finnas plats för många, många fler bostäder, anser vi vara både fel och ett långsiktigt självmål.

Även när det är bråttom är det viktigare att göra rätt än att göra snabbt.

Hudiksvalls Vänner

Sture Blomberg, Elisabeth Edling, Ingmar Höglund, Rune Jonsson, Dan Kjellander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel