Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygg bort bostadsbristen 

Den stora bristen på bostäder gör det extra viktigt att arbeta med ett brett spektrum av reformer. Det handlar om att ta bort onödiga regelbegränsningar och förenkla planprocessen, skriver två liberaler.

Vi liberaler vill ha en bostadsmarknad där konsumenternas efterfrågan möts av ett matchande utbud. Det låter ju fint, vem vill inte det? Till skillnad från regeringen lägger vi förslag för att det ska uppnås.  

Den stora bristen på bostäder gör det extra viktigt att arbeta med ett brett spektrum av reformer. Det handlar om att ta bort onödiga regelbegränsningar och förenkla planprocessen, men också om att förbättra konkurrensen och skapa långsiktiga villkor. Det byggs för lite och köerna är för långa. De utan socialt kapital eller kötid kommer inte in på hyresmarknaden, de utan finansiellt kapital har inte råd att köpa. Bostadskarriären såväl som klassresan riskerar att avstanna.  

Det är i ljuset av detta nödvändigt med förändrade regler för hyressättningen i nybyggda hyreslägenheter, så att det blir mer attraktivt att bygga och förvalta även hyresrätter. Planprocesserna ska kortas, skadliga bostadsskatter måste sänkas, byggkostnaderna ska ned, fler studentlägenheter ska till, strandskyddet ska mjukas upp, bruksvärdessystemet ska reformeras och fri hyressättning ska tillåtas vid nybyggnation. 

Samtidigt behövs det också åtgärder för att stärka de boendes möjligheter på bostadsmarknaden. Det handlar dels om att förbättra förutsättningarna för de ekonomiskt mest utsatta hushållen, dels om att stärka konsumentmakten för hyresgäster.  

Bostadstillägget har en avgörande betydelse för att lyfta ekonomiskt svaga pensionärer över fattigdomsgränsen. Det är riktat specifikt till pensionärer med låga inkomster, som har små marginaler när hyran är betald. Eftersom kvinnor i genomsnitt har lägre inkomster än män är det också betydligt fler kvinnor än män som uppbär bostadstillägg.  

Vi liberaler tycker att det är angeläget att stärka ekonomin för denna grupp. Ett väl utformat bostadstillägg kan också bidra till att öka rörligheten på bostadsmarknaden, samt underlätta för äldre att flytta till en mer ändamålsenlig bostad.

Nyligen skickade företaget Spotify ett öppet brev till Sveriges politiker där bland annat bostadsbristen lyftes som en av de stora utmaningarna för tillväxten. Men bostadsbristen påverkar mer än så. Unga tvingas bo hemma allt för länge. Årsrika får svårt att byta till ett mer lämpligt boende. Nyanlända försenas i sin dröm att komma in i samhället. Bostadsbristen är i dag en av våra största utmaningar, och regeringen står handlingsförlamad.

Robert Hannah (L)

Bostadspolitisk talesperson

Per-Åke Fredriksson (L)

Partistyrelseledamot och länsförbundsordförande Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel