Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygderådet i Los tveksamt till HVB-hem – vill hellre satsa på turism

Loos bygderåd är positivt till att det blir en verksamhet i värdshuset Lokatten. Föreningen skulle dock hellre se att byggnaden blir till ett matställe eller ett boende för de som ska bygga vindkraftverken på Kölvallen än ett HVB-hem.

Annons

Som vi tidigare berättat så har myndighetsnämnden beviljat en bygglovsansökan för ett HVB-hem för ensamkommande ungdomar i värdshuset Lokatten i Los. Bygderådet i byn ser överlag positivt på att det nu troligtvis kommer att bli en verksamhet i huset.

Läs mer: Värdshuset Lokatten kan få nytt liv – ägaren har fått bygglov för HVB-hem

– Det är bra att det blir något eftersom det har stått tomt så länge, säger Jenny Breslin, medlem i styrelsen i Loos bygderåd.

Däremot skulle bygderådet föredra om Lokatten gjordes om till bostäder eller ett matställe.

– Vi tror att det skulle vara bra för turismen. Det har vi länge önskat. Dessutom vore det passande med ett boende och matställe då det ska byggas vindkraft här. Då behövs det flera boenden för de som ska bygga kraftverken, säger Jenny Breslin.

Läs också: Flera överklagar vindkraftbygge på Kölvallen – beslut anses taget på felaktiga grunder

Läs även: Jätteparken fick ja: Nu kan 92 vindkraftverk byggas på Kölvallen

Enligt medlemmar i bygderådet har Lokatten tidigare varit ute till försäljning. Flera uppges ha varit intresserade av att köpa värdshuset, men ägaren ska enligt uppgift inte ha varit intresserad av buden.

– I första hand är det viktigast att det blir en verksamhet som stärker bygden. Vi ser positivt på att det blir fler arbetstillfällen och fler elever i skolan. Vi förutsätter att ägaren ser till att det blir en verksamhet med ordning och reda, säger Jenny Breslin.

Läs också: Terapi för missbrukare på Lokatten

Loos bygderåd kommer att ha ett informationsmöte för byborna om det eventuella HVB-hemmet under våren och samla de berörda parterna då bygderådet vill få en så bra start som möjligt.

Företagets vd Simon Sendowski skriver i ett mejl till tidningen att fastigheten kommer att renoveras och att företaget har tillstånd att erbjuda boende till 20 ungdomar.

"Sen finns det planer på att också erbjuda 7-10 platser (i lägenheter) för de som har erhållit permanent uppehållstillstånd och som ska fungera som en utsluss till ett normalt liv i det svenska samhället", skriver Simon Sendowski.

Han skriver också att rekryteringen av personal har börjat och den beräknas vara klar inom någon vecka. Företaget hoppas kunna öppna boendet mellan mitten av mars och första april.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Annons