Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygdehistoria från 1900-talet

Under lördagen visas en utställning med både nya och gamla fotografier i Lottefors kapell. Den ska visa de tre byarna Lottefors, Sjörgrå och Växsjö och deras utveckling under 1900-talet.

Utställningen har gjorts i ordning av en studiecirkel under ledning av Göta Sandqvist. De fjorton kursdeltagarna har träffats vid tio tillfällen i Lottefors kapell och även gjort några byavandringar under vilka de samlat in gamla fotografier på hus och miljöer från de tre byarna Sjörgrå, Växsjö och Lottefors.

Vi i forskarföreningen Släkt och Byggd hade en bildvisarkväll här i kapellet för ett år sen och den gången kom det ungefär 100 intresserade, berättar Göta Sandqvist. Det var efter den som vi beslutade oss för att ha den här studiecirkeln.

Bygdehistoria är utan tvekan något som intresserar många.

– Jag är själv inflyttad hit till Lottefors och jag har lärt mig jättemycket om trakten under den här studiecirkeln, konstaterar Per Isberg. Framför allt om brukets betydelse för bygden.

Bruket har också gett byn dess namn. År 1753 köptes den jordlott där bruket skulle byggas, lotten vid forsen kallades den, och från det kommer alltså ursprungligen namnet Lottefors.

– I dag är det svårt att förstå brukets betydelse, säger Göta Sandqvist. Men det är tusentals människor som har passerat genom byns historia tack vare bruket.

Under fredagen hade cirkeldeltagarna fullt upp med att ställa i ordning och på ett pedagogiskt sätt sätta upp bilderna som ska visas. De allra äldsta bilderna är från det tidiga 1900-talet och de nyaste har deltagarna tagit själva under arbetets gång.

– Det är ju fantastiskt att se sådana här bilder, säger Per Isberg och pekar på ett fotografi som visar arbetet med att hässja hö.

– Man är ju tillräckligt gammal att minnas när det gick till på det här viset, fortsätter han. Och det är faktiskt inte så himla länge sedan det gjordes så här.