Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bybor kritiska – vill ha bättre uppkoppling

Nu har Losborna fått en ny fungerande mobilmast för telefonsamtal och surf via 3G och 4G. Men bredband via fiber är ännu inte planerad och platserna för bredband via adsl på telestationen är mycket begränsade. Det är inte bra för bygdens utveckling, tycker byborna.

Annons

– Det stora problemet är om andra vill flytta hit och köpa ett hus. Då har du bara möjlighet till mobilt bredband och det fungerar bara bra ibland, säger Bo Nilsson.

Han har försökt beställa bredband via adsl till Losgruvan efter att kortläsaren gick sönder och en ny kräver bredbandsuppkoppling. Det finns mobila lösningar, men de är dyrare och Bo Nilsson har fått höra att alla adsl-platser på telestationen är upptagna.

– På Ljusnet sa de att vi fick vänta på att någon skulle dö eller flytta. Man vill inte bygga ut adsl för att man ska satsa på fiber, men det blir ju ingen fiber på flera år. Jag tycker att möjligheten till adsl ska finnas tills det finns riktig fiber här.

Även Jan-Åke Karlsson, föreståndare på Fågelsjö Gammelgård Bortom Åa, tycker det är besvärligt utan adsl. Deras kortläsare fungerar fortfarande via telefonjacket, men skulle den gå sönder blir det svårt för dem att ta betalt.

– Det finns ingen täckning för mobila lösningar i den här trakten.

Enligt Per Eriksson, verksamhetsansvarig för Ljusnet, är det väldigt kostsamt att utöka adsl-platserna för ytterligare två eller tre kunder.

– Det går ju aldrig ihop, det är bara en förlust. Nu försöker vi hitta en lösning som kan erbjuda fler, men det tar lite tid. Vi har en eventuell lösning som kan vara några veckor bort om den fungerar. Men det vet vi inte än.

Bo Nilsson tycker att det finns anledning att titta på Ramsjö, där Ljusnet i år kommer att dra in fiber till hushållen i de centrala delarna.

– Då fick man adsl-platser över. Kunde man ansluta omkring tio hushåll till fiber här som har adsl så vore det en lösning.

Men enligt Per Eriksson är det för dyrt att gräva ner fiber i en så långsträckt by som Los. De vill därför söka EU-stöd via landsbygdsprogrammet till det området.

– Vi har gjort kalkyler på i stort sett alla områden i kommunen, och på många ställen behövs det bidrag. Nu blev bidragshanteringen försenad till i september. Därför har vi i vår plockat ut centrala delar i kommunen där vi kan få ihop ekonomin utan bidrag. Det får vi inte i Los. Då får vi förlänga adsl.

Nu finns en fungerande 4G-lösning i centrala Los, vilket Per Eriksson tycker är bra. Samtidigt finns det en begränsning i hur mycket data man får använda i mobila lösningar.

– Många vill titta på tv och film via bredbandet, och då kan det fort ta slut på surfpotterna, säger Per Eriksson.

Annons