Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byalag och vildmarkskamp lever upp: "Det har blivit en nytändning"

I takt med att Jössebo vildmarkskamp börjar ta form har Ryggesbo-Homnabo byalag fått ny luft under vingarna. – Det här är positivt på alla sätt, säger Stefan Johansson.

Engagemanget i Ryggesbo-Homnabo byalag har alltid vara starkt. Men nu när Jössebo får liv igen verkar känslan inom byalaget ännu mer positiv.

– Det har blivit en nytändning efter att Jössebo dragit igång igen, säger Anneli Hjalmarsson.

– Förhoppningsvis kommer det leda till att det blir fler aktiviteter här och locka hit turister. Och det kanske får folk att upptäcka att Ovanåker faktiskt är en bra kommun att bo i, flikar Stefan Johansson in.

Under våren flyttar den traditionsenliga vårmarknaden upp till Jössebo igen. Byalaget planerar även att återuppliva det traditionella midsommardagsfirandet där, surströmmingsskiva och julmarknad.

– Det här är klassisk mark. Det kommer att bli ett uppsving, säger Anneli Hjalmarsson.

Christer Harmsund och Magnus Hedin, som tillsammans med Håkan Bergvall och Krister Sand köpte Jössebo i fjol, är positiva till att byalaget vill arrangera aktiviteter på Jössebo.

– Det finns ett jätteintresse för det här stället, det märker man. Jag la ut ett foto härifrån på Facebook häromdagen som över tio tusen personer varit in och tittat på, säger Christer Harmsund.

– Vi har fått en otrolig respons ifrån bygden. Nästan så det här känns viktigare för dem än för oss, säger Magnus Hedin.

Tillsammans med de andra ägarna håller Christer och Magnus på att rusta upp fastigheten. Just nu håller de på att få ordning på kök och toaletter. Därefter kommer de se till att det installeras lite sängar och att några av småhusen på fastigheten för sig en översyn.

Till sommaren hoppas de att fastigheten ska vara så iordningställd att besökare ska kunna komma hit och njuta av friluftslivet och all historia som gömmer sig i Jössebo. Om allt går enligt planerna kommer det dessutom arangeras olika temakvällar, trubaduraftnar och dans på Jössebo under sommaren.

– Vi tror vildmarksturismen kommer kunna liva upp det här stället. Men också samarbetet med byalaget, säger Christer Harmsund.

Men det kommer dröja innan allt fallit på plats. Deras förhoppning när de köpte Jössebo var att vildmarkskampen skulle bli klar inom fem år. Men det stora intresset för platsen har gjort att ägarna fått lite eld i baken.

– Engagemanget sporrar oss, så nu tror jag vi är klara om tre år, säger Christer Harmsund.

En förhoppning som glädjer byalaget.

– En stor eloge till dem för att de vågar satsa, det var i sista stund, säger Anneli Hjalmarsson.