Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Butikslokaler riskerar bli kontor

För ett år sedan invigdes nya Combihuset med H&M i spetsen.

Flera nya aktörer väntades i kölvattnet – ingen har hittills kommit.

Men etableringskampen fortsätter.

En decemberdag 2011 kallade Faxeholmen med styrelseordförande Urban Wigren och vd Petri Berg i spetsen till presskonferens. Och bomben de släppte briserade med kraft – de berättade att .

Söderhamnarna jublade och förväntningarna och förhoppningarna var stora. Där H&M etablerar sig vill alla vara – så lät det. En svans av butiker väntades och därmed spåddes handeln en lysande framtid.

I rekordfart, med en beslutsprocess på fyra månader, kunde bygget sättas i gång. Peab vann upphandlingen på 36,6 miljoner kronor. Combihuset tömdes på hyresgäster och en stor ombyggnad påbörjades våren 2012.

För att ge plats till all handel byggdes huset ut med 1 000 kvadratmeter. Arbetet förändrades i takt med att bygget fortskred. Nya idéer och planer krävde nya lösningar. Slammer och byggdamm fyllde gågatan under nästan ett år.

Huset svällde mot ån och in mot Strykjärnsparken och efter en slutnota på 50 miljoner har vi i dag en ny stadsbild.

Efter ett upplopp i kamp mot klockan plockades bubbel och snittar fram. Det blå bandet spändes och klipptes den 25 april 2013.

Ett år senare vid lunchtid en tisdag. Barnfamiljen tar rulltrappan upp i Furan. En tiggande kvinna sitter vädjande med ett tygstycke framför sig utanför entrén. Det är mycket folk i rörelse på gågatan och flera släntrar in på H&M och KappAhl. Ett antal ungdomar sitter på Wayne´s Coffee och fikar, några kliv längre in möter Eat & Meat upp med framdukad buffé.

– Visst är det kul att se stan leva upp, säger Urban Wigren med ett leende.

Han och Petri Berg är båda nöjda med resan så här långt, även om det finns en viss besvikelse och frustration över det 800 kvadratmeter svarta hål som gapar tomt i Combihuset.

Vad hände med svansen av butiker?

– Ambitionen var att vi skulle ha en till stor invigning nu, den var planerad och vi var överens, men med några sekunder missade vi en av de stora sportbutikerna i landet, säger Urban Wigren.

– Nu har vi flera spår, men det tar tid till beslut. Ingen säger nej, men heller inte ja. Och vi har inte släppt den stora sportkedjan, säger Petri Berg.

– Vi hade flera som uppvaktade till en början, men de passade inte in. Det måste vara rätt mix av butiker, säger Urban Wigren.

– Och vi vill i första hand få in ett stort varumärke, men nu kanske det slutar med flera små, nackdelen är att det blir mycket dyrare att bygga om, säger Petri Berg.

Ett hinder kan också vara att handeln efterfrågar våningsplan som ligger i marknivå.

– Det gäller att få till en entré som gör att övre plan upplevs som bottenplan, det ska bli en butik som känns 2014.

Bygglov till en ny entré finns sedan tidigare, berättar Petri Berg.

Varför bygger ni inte om så att intressenter direkt ser vad de får?

– Det är för stor risk. Tänk om det inte går vägen, då kan det bli aktuellt med kontor i stället, men det är absolut det sista alternativet, säger Petri Berg.

Av samma anledning ligger planerna på en gångbro i dvala.

– Vi bygger inget i dagsläget. Vi gör inga ingrepp, det är inte säkert att alla hyresgäster vill ha den. Det ska inte bli en suckarnas bro, den måste tillföra ett värde.

Han påtalar att Faxeholmen drivs affärsmässigt och att det inte går att vänta för länge på en hyresgäst, det är kostsamt att ha tomma lokaler i centrum.

– Vi är uthålliga, men vi vill komma till skott i år, säger Urban Wigren.

Vid bordet sitter två självsäkra entusiaster med en stor tilltro på stan och människorna som bor här. Att det är svårt att få till ett avtal beror till viss del på att stan balanserar på gränsen till ett tillräckligt kundunderlag. tror Petri Berg.

– Bara vi får hit intressenterna så har vi bra ambassadörer. Och nog har vi byggt upp egot vid förhandlingar, säger Urban Wigren.

En av handlarna på stan tror att "svansen" bara väntat på siffror, och de verkar komma nu. En stad med 25 000 invånare kanske inte i ett första skede verkar intressant, men en stor majoritet av handlarna vittnar om ett bra år. Omsättningen har ökat för de allra flesta och alla berättar om liv och rörelse som inte skådats på lång tid.

Efter lunchen stannar de till i entrén. Den är inte direkt inbjudande och ger en känsla av byggarbetsplats – något halvfärdigt.

Bakom blå och gula vimplar skymtar rulltrappan. Den är täckt av ett tjockt lager damm. På övervåningen är utsikten över Strykjärnsparken lika inbjudande som tidigare.

– Se hur parken öppnar sig. Den kan bli en central mötesplats. Det är viktigt med ett attraktivt centrum för möten och fika, det är människan som gör staden, säger Urban Wigren.

Några meter bakom dem bryter en tillfällig vägg ljusflödet. Innanför ligger lokalen mörk och övergiven. 800 kvadratmeter som väntar på handel – eller något annat.