Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Butikerna i Los och Ramsjö får inga kvällstidningar: "Är rätt åt helvete!"

Sedan i fredags står butikerna i Los och Ramsjö utan kvällstidningar. Efter Bussgods i Gävleborgs konkurs för drygt tre veckor sedan har de två byarna inte längre någon tidningsleverantör.

Det gapar tomt i tidningsställen på Ica Nickeln i Los och Tempo i Ramsjö. De två butikerna säljer båda ett 20-tal tidningar om dagen plus extrabilagor. Under de senaste åren har man haft tidningsdistribution vidare från Ljusdal genom Bussgods men efter att det lokala bolaget gick i konkurs för tre veckor sedan har leveranserna hamnat i kläm.

Läs även: Bussgods Gävleborg i konkurs: "Fortsätter driva verksamhet en period"

Bussgods Sverigefrakt AB, som tar över verksamheten från nästa vecka, har inget avtal med tidningsdistribution och har inte heller något intresse att skaffa ett sådant.

– Vi kommer i första hand fokusera på paketleveranser fortsättningsvis. Specialtransporter som tidningar och mjölkleveranser är inget som vi i dagsläget ser ut att kunna fortsätta med, säger Margareta Frisk på Bussgods som jobbar med att få igång verksamheten igen.

Los och Ramsjö ligger runt sex mil åt varsitt håll från Ljusdal. Butikerna är navet i båda byarna och tidningarna något som betyder mycket för många kunder. I nuläget finns ingen alternativ leverantör. Tidningsbud, som ordnar med leveranserna, har ingen annan leverantör att anlita och därför får inte någon av butikerna kvällstidningen just nu. Det enda alternativ butikerna har är att åka och hämta tidningar själva, något de varken har tid eller resurser för.

Läs även: Evensson kritiserar projektbeslut i Ramsjö/Los: "Oppositionen informerades inte"

– Jag tycker det är illa! Som det ser ut nu måste vi nog sluta med kvällstidningar. Vi kan inte åka sex mil enkel resa till Ljusdal för att hämta tidningar, säger Maria Yngvesson på Tempo i Ramsjö.

– Det är rätt åt helvete om det är så, säger "Truls" Larsson, en av flera besvikna kunder som brukar köpa tidningen dagligen.

För Los del skulle de kunna hämta tidningar i Färila med det är fortfarande närmare nio mil tur och retur.

– Jag tycker att det är fruktansvärt! Det ska väl inte hänga på ett bolag i Ljusdal om man ska kunna få tidningar eller inte? Det känns väldigt sårbart i så fall, säger Irene Lundgren på Ica i Los.

Läs även: Unga familjer väljer Los: "Skulle köpa vinterdäck, blev ett hus istället"

Från kommunens håll beklagar man att de boende på dessa orter drabbas och kommunstyrelsens vice ordförande Sören Görgård (C) säger att kommunen ska hjälpa till med detta om de kan.

– Vi har väl inget ansvar som sådant men däremot en vilja att hjälpa till. Alla människor ska ha möjlighet till samma utbud oavsett var man bor. Sedan kan det gå långsammare att nå ut med allt, det är ju lättare i och nära tätorter men klart man ska kunna läsa tidningen även utanför, säger han.

Sören Görgård har även hört om flera följdproblem av Bussgods konkurs. Han tror att det borde gå att samleverera på något sätt men att det är för tidigt att säga något om hur kommunen kommer gå till väga ännu och Suzanne Bäckman på NärLjus, Ljusdals kommuns näringslivskontor, instämmer:

– Det här kom så plötsligt så vi var inte alls förberedda på det men vi kommer titta på detta i veckan och hjälpas åt att hitta en plan för att lösa detta.

Läs även: Los högstadieelever kan tvingas gå i Färila: "Det blir långt att åka"

På Ica i Los sitter Barbro Westling och väntar i onödan. Hon köper tidningen varje dag och tycker det är bedrövligt nu när den inte kommer.

– Jag vet ju inte hur allt det där fungerar men tidningen ska ju komma! Och när bussen ändå går borde det ju gå att lösa. Det betyder mycket för oss pensionärer som inte läser på nätet, säger hon.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!