Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Butiker avvaktar bojkott av danskt fläsk

Kundernas efterfrågan på billigt kött och väntan på centrala beslut har gjort att en bojkott av danskt fläskkött inte kommit igång i Söderhamn.

Annons

Efter kritik om djurhållningen hos danska grisuppfödare och multiresistenta bakterier i köttet har politiker, organisationer och butiksägare i landet uppmanat till bojkott av den danska fläskfilén. Alla matbutiker i Söderhamn som tidningen pratat med uppger att de väljer svenskt kött i första hand. Men konsumenternas efterfrågan på billigt kött och centrala beslut försvårar en bojkott.

Tempo i Söderhamn och Vågbro måste följa de centrala reklambladskampanjerna och där finns ibland den danska fläskfilén med bland extrapriserna.

– Jag är inte emot bojkotten, men vi kan inte kassera fläskfilé för flera tusen. En del av våra kunder tycker att bojkotten är jättelöjlig och att även svenska farmare missköter sina grisar, säger Göran Lundmark, ägare på Tempo Söderhamn.

På Willys i Söderhamn styrs inköpen centralt och där finns inga planer på en bojkott, enligt Johanna Eurén, kommunikationsansvarig. Coop Konsum i Ljusne och Bergvik rättar sig efter Konsum Gävleborg där försäljningschef Johan Nilsson meddelar att de följer debatten, men har inte tagit några beslut än. Coop Forum vid E-center har inte fattat något beslut ännu, men frågan har diskuterats.

– Kunder frågat hur vi ska göra och många tycker att vi kan väl sluta med den. Men tyvärr är det ingen jättelätt apparat och vi väntar på ett centralt beslut, säger Johan Lötberg, stormarknadschef.

Tobias Mattsson, handlare på Ica Nyplan i Sandarne har valt att inte köpa in fler danska fläskfiléer. En produkt som annars säljer bra.

– Vi vill markera att djurhållningen är fel. Men samtidigt finns ett behov av importerat kött och då är Danmark ett bra alternativ jämfört med andra länder. I slutändan bestämmer ändå kunden. Många efterfrågar kravkött, men när de ser prislappen vill de inte ha, säger han.

Ica i Stråtjära behåller den danska fläskfilén som ofta efterfrågas av kunderna enligt ägare Gudrun Eriksson. Likadant resonerar Olle Nyberg, handlare på Ica Kvantum. Anders Valler på Ica Alen räknar till en dansk av totalt 32 färska fläskprodukter i hyllan.

– Det är bra att lyfta fram matens ursprung, men också lätt att det blir hatkampanj mot Danmark, och det är inte bra. Jag tycker frågan ska lyftas på högre politisk nivå, säger han.

Olle Sahlin, ägare på Ica Trönö, berättar att några kunder ogillande har kommenterat den danska fläskfilén i kyldisken.

– Det kanske blir så att vi inte tar hem ett nytt lager.