Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Busskrasch som engagerar

En buss har kraschat – många är skadade. Det engagerar hundratals.

Under fyra dagar de två närmaste veckorna är det stor övning på Fönemoarna utanför Färila.

– Det är inte ofta det övas i den här omfattningen. Men det är nödvändigt att göra det ibland och en bussolycka är väl mest sannolik om vi pratar större insatser, säger Kjell-Inge Wennberg, styrkeledare på räddningstjänsten i Ljusdal.

Polis, ambulans och räddningstjänst från kommunerna Ljusdal, Hudiksvall och Nordanstig samövar på Fönebasen.

Vård- och omsorgselever från Hudiksvall ska vara markörer, det vill säga spela skadade under övningen.

– Totalt blir det väl runt 80 personer per dag som är involverade, säger Kjell-Inge Wennberg.

Under utbildningen har länsstyrelsen, som är med och betalar övningstillfällena, gett uppdraget att deltagarna också ska få lära sig livräddande personsanering.

– Det kan vara någon som blir översköljd av diesel och bensin eller får klor över sig på jobbet på en fabrik, säger Kjell-Inge Wennberg om tänkbara olyckor i det fallet.

Fönebasen får allt fler personer som vill öva på de stora ytorna på det nedlagda militärflygfältet som kommunen äger och som Magnus Ohlsson och Jan-Ove Andersson sköter.

Den fjärde vintersäsongen är nu avklarad och besökarna har varit glada över att ha hittat vinterväglag trots milt väder.

– När det gäller att träna blåljuspersonal i körning på vinterväglag har vi ökat antalet deltagare i vinter med 150 till 650 personer, säger Jan-Ove Andersson.

Det är under sex vinterveckor som den delen gäller.

– Får vi in fler till vintern måste vi nog köra i skift, säger Jan-Ove Andersson.

I sommar är det lite lugnare. Förutom nämnda storövning blir det "avrostning" för motorcyklister i slutet av maj, dragracingtävling 18 juli och en Camarovecka i augusti.