Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Busskrasch som engagerar

En buss har kraschat – många är skadade. Det engagerar hundratals.

Annons

Under fyra dagar de två närmaste veckorna är det stor övning på Fönemoarna utanför Färila.

– Det är inte ofta det övas i den här omfattningen. Men det är nödvändigt att göra det ibland och en bussolycka är väl mest sannolik om vi pratar större insatser, säger Kjell-Inge Wennberg, styrkeledare på räddningstjänsten i Ljusdal.

Polis, ambulans och räddningstjänst från kommunerna Ljusdal, Hudiksvall och Nordanstig samövar på Fönebasen.

Vård- och omsorgselever från Hudiksvall ska vara markörer, det vill säga spela skadade under övningen.

– Totalt blir det väl runt 80 personer per dag som är involverade, säger Kjell-Inge Wennberg.

Under utbildningen har länsstyrelsen, som är med och betalar övningstillfällena, gett uppdraget att deltagarna också ska få lära sig livräddande personsanering.

– Det kan vara någon som blir översköljd av diesel och bensin eller får klor över sig på jobbet på en fabrik, säger Kjell-Inge Wennberg om tänkbara olyckor i det fallet.

Fönebasen får allt fler personer som vill öva på de stora ytorna på det nedlagda militärflygfältet som kommunen äger och som Magnus Ohlsson och Jan-Ove Andersson sköter.

Den fjärde vintersäsongen är nu avklarad och besökarna har varit glada över att ha hittat vinterväglag trots milt väder.

– När det gäller att träna blåljuspersonal i körning på vinterväglag har vi ökat antalet deltagare i vinter med 150 till 650 personer, säger Jan-Ove Andersson.

Det är under sex vinterveckor som den delen gäller.

– Får vi in fler till vintern måste vi nog köra i skift, säger Jan-Ove Andersson.

I sommar är det lite lugnare. Förutom nämnda storövning blir det "avrostning" för motorcyklister i slutet av maj, dragracingtävling 18 juli och en Camarovecka i augusti.