Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bussen gör honung till mjöd

Vikingarnas festbrygd har under vår tid bara gått att importera eller göra själv. Men nu satsar ett svenskt företag på att väcka liv i gudarnas dryck, mjödet. En brygd som tillverkas på gården och sedan hamnar på det lokala systembolaget.

En ljusgul buss bryter av mot den rödmålade husväggen, på John Bergströms gård i Forsa. Inne i bussen finns en annorlunda inredning. Tre jättetankar med 900 liter jäsande mjöd. Luften är tung av jäst och koldioxid inne i bryggarbussen. Under två veckor förvandlas honung och vatten till en gyllene dryck, under sträng övervakning av bryggeriteknikern Joel Karlsson.

– Att brygga mjöd är på samma gång det lättaste som finns och det svåraste. Har man honung och vatten så jäser det, men svårigheten är att få fram en välsmakande dryck, säger Joel Karlsson.

Han och vd Johan Pihl är de som driver företaget Mjödhamnen. Genom att åka runt till biodlare i Sverige och brygga mjöd med gårdens honung och gårdens vatten, kan biodlare vara med och ta fram ett lokalt bryggt mjöd. Reglerna är sådana att de tre närmaste systembolagen måste hålla det lokalt producerade mjödet på hyllan. För Trogsta honungs del kommer det att vara i Söderhamn, Ljusdal och Hudiksvall.

– Det här är banbrytande, säger John Bergström. Det här är en chans för biodlare att få en exklusiv produkt, ett till ben att stå på.

John Bergström har levererat 800 kilo honung till företaget Mjödhamnen. Nu tillverkas tre olika mjödsorter, en torr, en halvsöt, och en sort smaksatt med plommonsaft och äppelmust från gården.