Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Busschaufför Niklas prisas av afasiförening: "Han har ett så lugnt och vänligt sätt"

Varje gång afasiföreningen ska resa ser medlemmarna till att få Niklas Ehnberg som chaufför.
Nu hyllar de sin bussförare med ett pris och utser honom till årets vän.

Han bemöter oss med afasi på ett sådant lugnt och vänligt vis. Han har ett så tryggt och hjälpsamt sätt. Lovorden duggar tätt när damerna och herrarna i Gävleborgs afasiförening beskriver Niklas Ehnberg. Det är medlemmarna som har röstat fram honom till årets afasivän.

Läs också: Busschauffören och hans bräda – Niklas tänker skejta hela livet

Det var genom Niklas Ehnbergs jobb på Bollnäs Buss som föreningen kom i kontakt med honom. I vanliga fall kör Niklas skolbussar i byarna runt om i Söderhamns kommun. Privat kallas han Drängen och han är ett stort namn inom skateboard. Han har vunnit flera tävlingar och har gjort en lång rad filmer om skateboardåkning.

Varje sommar kör han afasivännerna till deras årliga träff i Fornby i Borlänge. Under den en vecka långa turen bor och äter Niklas med medlemmarna på plats på Fornby folkhögskola.

– Det var så trevligt att köra dem att jag gärna gjorde det igen. Det är roligt att de tycker likadant. Denna träff är alltid i början på sommaren så den känns som en inledning på semestern.

När afasimedlemmarna ger sig ut på vägarna tillsammans med Niklas är det viktigt att det får ta tid. En del har svårt att ta sig fram. Vissa sitter i rullstol.

Med lugn och säker hand ser Niklas till att alla kommer ombord.

– Det viktiga är inte att det går snabbt utan att det känns tryggt och behagligt. Vi kommer ju fram dit vi ska ändå, förklarar Niklas och fortsätter:

– Det vore ju inte så mysigt att hissas två meter upp i luften i rullstol om det görs på ett hafsigt vis. Jag berättar för dem vad som händer: nu har jag lagt in bromsarna i stolen. Nu kommer vi åka upp.

Afasin försämrar förmågan att tala och skriva.

Läs också: Afasi, en kamp för att bli förstådd

När orden inte räcker till kan kroppsspråket fungera som substitut. Det inträffade en gång när gruppen skulle ge sig av till en strutsfarm. En kvinna i gruppen ville berätta för Niklas om det stundande stutsfarmsbesöket. Eftersom hon inte kunde berätta det, visade hon med gester: drog handen från näsan som en stor näbb, svepte med armarna om baken för att beskriva fjäderdräkten, dansade runt som vore hon en fågel.

– Jag var någon helt annanstans i tankarna så jag förstod ingenting. Är det någon som dansar? Någon med stor näsa? Det tog ett tag innan polletten föll ned. Man får kommunicera lite som man spelar charader.

Niklas lovordar medlemmarna.

– De är duktiga på att förklara. Det tar bara lite längre tid att få något sagt. Det kan ju vara bra. Det får folk att slå av på takten och spendera mer tid med varandra.

Även Agneta Tjulin från Gävle som engagerat sig mycket i föreningen är utsedd till afasivän för sin roll som äkta eldsjäl.

Läs också: När livet förändras dramatiskt - utbildning i Forsa blir hjälp tillbaka

Få koll på vad som händer i din närhet med vår app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!