Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bussa elever till skolorna på landsbygden

Jag föreslår att vi testar bussning av elever från fulla skolor i centralorterna till skolor på landsbygden som har lediga platser, skriver Jan-Eric Berger (C).

Annons

Det här är ett förslag som man testat på några orter i landet och kallas för omvända skolskjutsar.

Tanken är att det ska finnas en eller flera platser i stan som skolskjutsarna utgår ifrån och dit föräldrarna kan skjutsa sina barn för vidare transport till andra orter, exempelvis Stråtjära, Trönö och Mo.

Mitt förslag innebär att man kan minska på klasstorleken i trånga skolor och samtidigt fylla upp landsbygdsskolorna som i dag har tomma platser. Det skulle också förbättra arbetsmiljön i skolan och öka möjligheten för skolor i kommunens ytterkanter att överleva.

Jag föreslår att förslaget ska bygga helt på valfrihet. Ingen ska tvingas åka till en skola. Jag ser möjligheterna för landsbygdskolorna att profilera sig som exempelvis naturskola eller någon annan nisch och på så sätt locka elever.

Så länge man inte har marknadsfört omvända skolskjutsar som en möjlighet eller ett alternativ så kommer inte människor att vilja prova. Jag tror att en hel del föräldrar skulle vilja att deras barn fick möjlighet att gå i en liten skola på landet.

Jan-Eric Berger (C)

f d rektor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel