Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BUP-läkare protesterar mot nedläggning

Tio läkare inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i länet protesterar mot nedläggningen av mottagningarna i Söderhamn och Sandviken.

Landstingsfullmäktige beslutar under onsdagens sammanträde om nedläggningarna.

– Det här beslutet kommer så snabbt. Det har inte funnits någon tid att diskutera det, åtminstone inte för allmänheten. Det här har hamnat i skymundan av den strategiska planen som man ska besluta om först i höst. Det här borde ingå i den. Det här är en strategisk plan för barnen, säger Annika Hellström, överläkare i Bollnäs.

Sammanlagt ska besparingar nu göras inom barn- och kvinnosjukvård, psykiatri och habilitering på 38 miljoner kronor. Det är nästan hälften så mycket som ska sparas på strategiska planens förslag till omvälvande förändringar av hela vården i Hälsingland.

Det gör det snabba beslutet än mer anmärkningsvärt, tycker Annika Hellström som inte tycker förslagen rimmar med att landstinget säger sig prioritera barn och unga.

Läkarnas brev argumenterar ingående mot nedläggningen utifrån både patient-, samverkans- och personalperspektiv.

Väntetiderna blir längre om resurserna minskar. Tröskeln blir högre för unga att söka vård om de måste åka. Barnen missar mer skoltid och föräldrarna förlorar arbetsinkomst om de ska följa med.

När BUP inte finns på hemorten förlorar vården kännedom om närmiljön, skolan och hemmet. Det blir svårare att samarbeta med andra inblandade runt de unga.

Arbetsmiljön för personalen blir sämre vid en flytt. Restiderna blir längre och det blir svårare att rekrytera specialister till små orter.