Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bukowskis säljer unikt Hudiksvallshus

Arkitekten Greta Grossman korsade i Hudiksvall amerikansk modernism med svensk funktionalitet. Nu är det unika huset till salu genom Bukowskis.

En av Hudiksvalls mer djärva villor, åtminstone för sin tid, säljs nu av mäklarfirman Bukowskis Real Estate.


Villa Sundin på Jakobsbergsvägen förverkligade redan för drygt 50 år sedan många av dagens husdrömmar; öppna och ljusa utrymmen med generösa takhöjder.
Villan är ritad av Greta Magnusson Grossman, kanske mest känd för sina experimentella villor i fashionabla Hollywood Hills, utanför Los Angeles, där hon bodde och verkade, men också för golvlampan Grasshopper i stålplåt.
I mäklarfirmans beskrivning kallas huset "Ett intakt kaliforniskt glashus från 1950-talet, i Europa!". Och huset är unikt, det var det enda hus Greta Grossman ritade i Sverige och Europa.


Huset som beställdes av Göran Sundin och hans hustru Adelaide Toombs Sundin uppfördes under 1950-talets sista år. Från början var huset tänkt att ritas av Bruno Mathsson. Av oklara skäl åtog han sig till slut inte uppdraget, men tipsade i stället om Grossman vars hus i Beverly Hills hade likheter med paret Sundins önskemål.
Resultatet blev en kombination av kalifornisk minimalism och skandinavisk värme genom husets talrika furupaneler. Spotlights och golvvärme tillhörde husets mer innovativa lösningar.


När villan såldes i slutet av 2000-talet var utgångspriset strax under en miljon kronor. Priset landade till slut på 1 625 000 kronor. Bukowskis anger inget utgångspris för den 136 kvadratmeter stora villan som i huvudsak är i ursprungligt skick.
Kristoffer Olsén är den mäklare som ansvarar för försäljningen. Han vill inte säga något exakt om priset annat än att ägarna förväntar sig åtminstone fem gånger så mycket som de gav.


Ett sådant slutpris är inte alls omöjligt, tror Kristoffer Olsén, eftersom huset är unikt. Det är inte ovanligt att spekulanter vill lägga ett hus till sina konstportföljer.
– Det händer. Man ser det som en långsiktig investering. Samlar man på Greta Grossman, kanske man vill ha huset också, säger han.
Nuvarande ägaren lyfter i prospektet möjligheten att Villa Sundin, som ett alternativ till privatbostad, i framtiden skulle kunna bli ett för Hälsingland unikt besöksmål och en stor turistattraktion.
Jonas Holm (M), kommunalråd i Hudiksvall, kan inte se att ett sådant projekt är något som kommunen kan gå in i.
– Men det låter väldigt spännande. Däremot har vi ju ett destinationsbolag som håller på att segla upp. Det skulle kunna vara något för dem, säger han.