Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Budgetkrisen fortsätter

Knappt har ett krisår passerat förrän nästa börjar.

Förra året överskred socialförvaltningen sin budget med omkring 30 miljoner kronor.

Inledningen av 2014 har knappast börjat bättre. För perioden januari-februari redovisar förvaltningen ett minus på nästan 7 miljoner kronor.

Under torsdagens sammanträde för socialnämnden röt socialchefen Tommy Stokka ifrån. Han deklarerade situationen som allvarlig och bekymmersam.

– Vi har ett enormt bekymmer att hantera i framtiden. Vi har en åldrande befolkning som kommer att kräva mer omsorg, samtidigt som vi får minskade skatteintäkter, säger han.

Redan 2012 fattade politikerna i socialnämnden beslut om ett första omfattande sparpaket, som på sikt ska minska kostnaderna med upp emot 50 miljoner kronor. Ytterligare sparkrav kom under 2013 och senast i januari införde politikerna ännu fler besparingsåtgärder, bland annat infördes ett utbildningsstopp för personalen.

Hittills har emellertid inte dessa åtgärder visats sig tillräckliga. Enligt Tommy Stokka kommer det att krävas mer.

– Politiken måste verkligen fundera på vad kommunens kärnverksamhet är och fatta tuffa beslut. Det är en grannlaga uppgift som säkert kan göra många upprörda, säger han.

Orsakerna till budgetkrisen är bland annat ett ökat behov av försörjningsstöd och hemtjänst.

Prognosen för 2014 visar ytterligare ett tufft år för socialförvaltningen. Minuset beräknas hamna på 25 miljoner kronor.

– Det kommer kräva en enorm omställning för att få bukt med det här. Tyvärr känns det som att frågan ibland inte tas på tillräckligt stort allvar, säger Tommy Stokka.

Socialnämndens ordförande, Erika Engberg (S), är medveten om situationens allvar och hoppas att politiken ska kunna fatta nödvändiga beslut för att vända utvecklingen.

– Det finns inga pengar att hämta från andra håll i kommunkassan. Därför måste vi jobba för att få in mer skatteintäkter, genom att få fler att bosätta sig här, samtidigt som vi måste utarbeta en bättre organisation och smartare arbetssätt, säger hon.