Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Budgethål stänger station

Bevakningen av hälsingekusten kan komma att minskas drastiskt. Nu föreslås en stängning av Kustbevakningen i Hudiksvall, samtidigt som de anställda varslats.

Kustbevakningen får inte ekonomin att gå ihop. 133 miljoner kronor fattas från och med 2015. På tisdagen varslades sex tjänster vid kuststationen i Hudiksvall. I förlängningen riskerar stationen – och ytterligare sex andra runt om i landet – stängning om myndigheten inte får mer pengar.

Sammanlagt försvinner 125 tjänster om varslen effektueras.

Tidigare har Kustbevakningen flaggat för underskottet, men vårpropositionen kom inte med några nya pengar. Förhoppningen är nu att regeringen ska skjuta till resurser i höstens budgetproposition.

– Det är ett ytterst olyckligt besked, men inte alldeles oväntat, säger Hudiksvalls kommunchef, Bengt Friberg om varslen.

Hudiksvall är en av sex kommuner i Sundsvallsregionen, ett arbetsmarknadspolitiskt nätverk, som protesterat högljutt mot Kustbevakningens planer. Så sent som förra veckan skrev regionen till försvarsministern och varnade för "förödande effekt på krisberedskapen" om besparingarna genomförs.

Åsa Lindestam, Socialdemokratisk riksdagsledamot från Söderhamn, och ledamot av försvarsutskottet, är av samma åsikt.

– Vi ser väldigt allvarligt på det läge som har uppstått.

Försvarsutskottet var, enligt Lindestam, inte medvetet om situationen. Insikten kom när utskottet informerades av Kustbevakningens generaldirektör på vårvintern, säger hon.

– Därför fanns det inte med i vår budget. Som det är nu är Kustbevakningen på väg in i en beredskapsorganisation och det är olyckligt. Om vi bildar regering i höst återkommer vi och ser över det här.

Det är en lång sträcka kust som nu riskerar kraftigt minskad närvaro. Det blir Kustbevakningens station i Gävle som kommer att få huvudansvar för sträckan mellan Gävle och Sundsvall, säger stationschefen i Hudiksvall och Gävle, Tony Holmberg.

Han informerade de sex medarbetarna i Hudiksvall om varslen på tisdagsförmiddagen.

– Självklart är de oroade, men ett varsel behöver inte vara samma sak som en uppsägning, säger han.

I Kustbevakningens uppdrag ingår oljebekämpning, sjöräddning, nykterhets- och gränskontroll, men också fiskeri- och jaktövervakning. De är alla insatser som riskerar att minska avsevärt, och i vissa fall helt utebli, om inte pengar skjuts till.

Dessutom utför myndigheten uppdrag åt bland andra polisen, länsstyrelser och Havs- och vattenmyndigheten.

– Då måste andra aktörer gå in och ta de uppdragen. Det blir inte billigare, snarare dyrare. Vi får hoppas att politikerna ser det samhällsekonomiska och fattar ett klokt beslut, säger Tony Holmberg.