Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Budgetchock för skolan

Politikerna i barn- och utbildningsnämnden fick nästan en chock på tisdagen när de skulle försöka klara besparingarna inför 2010.
I stället för 1,3 miljoner fattades det plötsligt 5,7 miljoner kronor på listan.

På den sparlista som nämnden hade efter sammanträdet 16 juni fattades det 1,3 miljoner kronor upp till det förväntade sparkravet 20,9 miljoner kronor.

Men så fick politikerna åtminstone tillfälligt stryka 1 miljon kronor som en eventuell nedläggning av Nybo skola i Järvsö ska ge under 2010. Detta eftersom utredningen pågår till och med oktober. Därför fattas det i dagsläget totalt 5,7 miljoner kronor för att barn- och utbildningsnämnden ska få en budget i balans inför 2010.

Anledningen till det nya, dystra sparkravet är ännu större obalans i interkommunala ersättningar för gymnasieelever som väljer studera i andra kommuner. Bristen mot tidigare kända utgifter är 4,7 miljoner kronor och motsvarar alltså sparbehovet om nedläggningen av Nybo skola får ligga kvar på listan även efter budgetbeslutet.

Barn- och utbildningsnämnden gav utbildningschefen Stefan Meuller i uppdrag att hitta besparingar motsvarande 5,7 miljoner kronor som ska presenteras för nämndens arbetsutskott den 15 september och för de fackliga organisationerna före nästa nämndsmöte den 29 september.