Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bu och bä till tajtare organisation

Ett förslag till ny politisk organisation har varit ute på remiss hos nämnderna. Men alla har inte varit helt förtjusta.
Kultur- och samhällsutvecklingsnämnden, KUS, som föreslogs krympa rejält har haft många synpunkter.

Annons

För drygt ett år sedan inleddes processen med att ändra den politiska organisationen i Söderhamn och i november kom konsultens förslag.

I korthet handlar omorganisationen om att renodla verksamheten så att ansvar, befogenheter och resurser ska hänga ihop lite bättre.

Den största förändringen i förslaget har varit att kultur- och samhällsutvecklingsnämnden ska krympa rejält och att nämnden för lärande och arbete ska försvinna för att i stället ingå i en ny uppställning tillsammans med socialnämnden.

Nu, när remissrundan är över, ser kommunstyrelsen förslag inte längre likadant ut. Hänsyn har tagits till vissa av nämndernas synpunkter. Som att kalla kultur, och samhällsutvecklingsnämnden enbart för servicenämnden till exempel.

Det har inte gillats av ledamöterna som tycker att namnet har ett starkt symbolvärde så nu är förslaget att den ska heta kultur- och samhällsservicenämnden.

Ledamöterna har också protesterat mot att de skulle förlora verksamheterna på Verkstäderna till barn- och utbildningsnämnden. Även den biten har nu ändrats. Däremot föreslås bilpoolen och bemanningen att sortera under den nya arbetsmarknads- och socialnämnden. Ansvaret för detaljplaner ska kommunstyrelsen ha.

Lillemor Svensson (S) är ordförande för KUS:

– Vi har haft många synpunkter om ursprungsförslaget, men nu har de gått oss till mötes på en del saker, men vi vill fortfarande att samhällsplaneringen ska ligga kvar i vår nämnd.

Det omarbetade organisationsförslaget ska behandlas på onsdagens kommunstyrelsesammanträde och senare klubbas av fullmäktige, men några stridigheter tror hon inte att det blir.

– Nej, ärendet kommer att behandlas av fullmäktige så diskussionen får tas där. Det är så det funkar, säger Lillemor Svensson.

Ove Söderberg (S) är ordförande för nämnden för lärande och arbete som föreslås ingå i socialnämndens arbetsområde.

– Tanken är att all vår verksamhet förutom utbildningen ska ingå i den nya nämnden. Och som jag ser det är det nödvändigt att samordna arbetsmarknaden med socialtjänsten för att på sikt få bukt på försörjningsstödet, säger han.

Det är alltså både bu och bä till en omorganisation.