Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bryssel: kl 07:58 kom explosionen

När den jihadistiska terrorn i veckan slog till mot en flygplatsterminal i Istanbul med över 40 döda var det inte första gången i år som en flygplats drabbades av en attack. Den 22:a mars drabbades Bryssel av attentatet mot flygplatsen Zaventem och tunnelbanan. Teresa Küchler, Svenska Dagbladets korrespondent i Bryssel, var 50 meter från explosionen i avgångshallen.

PODD: Lyssna på hela samtalen om händelserna i Bryssel 22:a mars på Podd72.se

– Jag tog mitt boardingpass på en disk och tog några steg mot säkerhetsområdet då det skakade till i huset i en liten smäll. Jag hann inte tänka så mycket, för bara några sekunder senare gick den större explosionen av.

Ledarsidan reste till Bryssel och träffade svenskar för att i ett avsnitt av Podd72 prata om den där morgonen när döden kom med spikbomber till Europas hjärta. Teresa Küchler befann sig i avgångshallen när bomberna exploderade 7:58, mitt i rusningstid. 32 personer samt de tre självmordsbombarna dog i attackerna. Över 300 personer skadades.

– Den andra explosionen var väldigt, väldig kraftig. Det rasade stora bitar av taket. Jag hade tur som kommit bort från den höga hallen, där stora takplattor rasade tio-femton meter, till en lägre del av terminalen. Jag sprang bort mot en cafeteria och dök ned bakom en disk.

De flesta sprang ut från terminalen, men explosionen spärrade vägen för Küchler som tvingades inåt i flygplatsen.

– Det gjorde mig skräckslagen eftersom jag såg hur takplattorna rasade ned, och det var lätt att tänka att hela taket skulle kollapsa. Det var så overkligt, hela upplevelsen, så att tid och rum försvann.

Läs mer: Terrorn slog till mot min flygplats

Vägen ut var kantad med väntan och tankar.

– Det var några minuter när vi stod och väntade på besked ganska nära explosionerna och fortfarande inne i flygplatsen. Det var de värsta minuterna. Jag tror många med mig tänkte att det kanske kunde finnas fler bomber. Jag visste inte om jag skulle ringa hem och säga att allt var ok, och oroa er inte för mig, och sedan skulle det smälla en bomb till… Jag visste inte hur jag skulle kunna skona människor från besked, som jag inte skulle kunna hålla, om att jag var vid liv.

En våning ned, i ankomsthallen, befann sig Vänsterpartiets europaparlamentariker Malin Björk.

– Det var inget tvivel att det var explosioner så det blev viss panik där nere. Det trillade cementgrus från taket. Jag lyckades rusa ut väldigt snabbt. Tullen öppnade upp och släppte ut alla. Det var väl inte förrän jag hade bar himmel över huvudet som jag slutade att springa och vände mig bak och tittade och såg väldigt stor rökutveckling.

I centrala Bryssel fanns europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M) när bomberna exploderade. Till skillnad från Malin Björk upplevde han terrorn på distans, och han oroas nu för att fel grupp kommer att straffas.

– Det finns en risk i tid av terror och skräck, att man agerar för agerandets skull istället för att bekämpa terrorn. Och i värsta fall agerar man på det sätt som de vill. Det allra viktigaste att komma ihåg är att extremisterna aldrig företräder den grupp som de säger att de företräder, det är därför de är extremister. Det är slående hur många som glömmer att en extremist är just en extremist. Då ska man inte skuldbelägga den stora gruppen, utan istället se till att straffa de som gjort sig skyldiga. Gör man tvärtom gynnar man extremisterna.

Läs mer: Terrorn i Paris - i natt är vi alla fransmän

Och Malin Björk betonar det förebyggande arbetet:– Jag tror det finns kortsiktiga saker man måste göra som utbyte av information och mer gediget polisarbete och samarbeten kring detta. Det långsiktiga är att jobba med våra samhällen och bygga ihop det. Vi kan inte ha grupper av befolkning som känner sig dragen till extrema och våldsbejakande rörelser. Unga män som dras in i det, det är ett totalt misslyckande för oss som europeiska samhällen. Jag skulle nog hellre vilja se några hundra socialarbetare än fler tanks på gatorna, för det är vad som behövs.

Att Belgien är ett tillhåll för islamister och en bas för terrorister är välkänt. Landet toppar också listan på länder med IS-resenärer. Dessutom hade många av de inblandade i terrordåden i Paris kopplingar till Belgien. Den islamistiska rörelsen i landet har rötter i 60-talets kolonialkonflikter.

– Jag intervjuade en forskare som menar att det går tillbaka till Algerietkriget. De insåg att det var bättre att sitta i Belgien och planera på avstånd från den franska polisen men samtidigt vara i ett fransktalande land som ligger ett par timmars bilresa från Paris, säger Teresa Küchler.

Det sägs att tiden läker alla sår. På ytan är skillnaden fler poliser och militärer på gatorna, men annars är det sig mesta likt i Bryssel, till skillnad från tiden direkt efter terrordådet.

– Efter attentaten var det stor skillnad att vara i centrum jämfört med idag. Det var lätt då att se i människors ögon att de var lika rädda efter attentaten som jag var då, säger Teresa Küchler.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte succén Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

# 13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial -inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar