Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryggeriet vid vägskäl

Annons

Anders Assis på Ljusdalsbygdens Museum har en teori om hur Lars Molin fick idén att starta Ljusdals Ångbryggeri. Han tror att Molin hade inspirerats av Berthold Steffen. När Molin drev Gästis på Hotellgatan, hade Steffen en ”Saft- & Läskedrycksfabrik” bara tvärs över Bjuråkersvägen.

Hur det än var med det så lyckades Molin få företagare i Ljusdal, och en bonde från Skästra, att investera i det som 1906 skulle bli det ståtliga ångbryggeriet. Bryggeriepoken varade ett halvt sekel, varefter bryggeriet köptes och lades ner av Bockens Bryggerier. Nergången och hotad, övertogs byggnaden under 90-talet av familjen Signeul, som rustade den och tills nyss haft den som järnhandel.

Idag står bryggeriet vid ett nytt vägskäl. Kontorsvaruhuset har övertagit det, och hittar de ingen annan lösning flyttar de från Kläppa till bryggeriet. Vi som undertecknat dessa rader hoppas att Kontorsvaruhuset ska hitta en annan bra lösning i Ljusdal (och hjälper gärna till med det), då vi idag ser helt andra möjligheter för en av Ljusdals vackraste och viktigaste byggnader.

Att bryggeriet skulle få bli ett öppet och levande kulturhus har redan föreslagits från många håll. Det diskuterades på 80-talet (bibliotek), har föreslagits i fullmäktige (museum) och när järvsöbor nyligen startade en facebookgrupp för bryggeriet som ”museum och kulturhus” gick den snabbt från noll till 145 medlemmar.

Det här är vår plan:

AB Ljusdals Ångbryggeri bildas (på nytt!), och alla som vill får vara med. En aktie ska kosta hundra kronor, och ingen ska ensam äga mer än tio procent.

Ljusdalsbygdens Museum flyttar dit. Lokalerna passar ypperligt och här kan muséet få nytändning och bli en ännu viktigare samlingsplats, inte minst med bryggeriets egen historia som utgångspunkt.

Ljusdals Barnteaterförening tar sina planer på en permanent barnteaterscen, och levande lokaler för barnkultur, med sig och flyttar in i nära samarbete med muséet (och när resurserna tillåter hägrar den vackra, rymliga vindsvåningen som teaterlokal).

Andra hyresgäster är tänkbara, men på markplanet ska det vara ett öppet, levande kulturlandskap. I en del kanske barnen har egen verkstad. I en annan kanske föräldrar - och deras föräldrar – dricker kaffe och diskuterar gamla fotografier. I en tredje kanske det rentav planeras för ett litet bryggeri med kopplingar till Molins epok.

Kan vi göra det här verkligt tillsammans? Vi tror det.

 

Sven Cahling, Ljusdals Barnteaterförening

Christer Fransson, Mekanotjänst

Eva von Hofsten, Ljusdals Barnteaterförening

Östen Johansson, Propus

Lena Jonsson, Ljusdals Barnteaterförening

Magnus Lodin, Teleperformance

Marie Löfgren, Ljusdals Barnteaterförening

Owe Norberg, Ljusdalsbygdens Museum

Eva Nordgren, Eric Ericssons Bokhandel

Jan Nordgren, Bygg & Data

Per Nygren, Nygrens Åkeri

Monica Robin Svensson, Ljusdalsbygdens Museum

Torun Sjögren, Ljusdals Barnteaterförening

Vibeke Sjögren, Ljusdals Barnteaterförening

Milton Spring, Miltons Åkeri

Yvonne Spring, Yvonnes Herr- & Damsalong och SpringIn

Lars Öhman, L V Invest

Mer läsning

Annons