Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bryggeriet - förr och nu

Ljusdals ångbryggeri startade i början av 1900-talet.

1906 lyckades Lars Molin, som drivit ett Gästis på Hotellgatan, intressera företagare i Ljusdal att investera i bolaget så att Ångbryggeriet 1906 kunde få egen byggnad I Ljusdal.

På den plats Bryggeriet uppfördes hade tidigare en byggnad benämnd Slottes gamla tomt varit anlagd. Den bestod av en gård och var daterad till medeltid/nyare tid

Bryggeriet uppfördes i tysk bryggeristil med medeltida förebilder. Arkitekturen är tidstypisk med tegelfasad med putsade partier.

Bryggare Molin hade svensk ensamrätt på extraktet för Portello. Det finns ytterst få lokala läskedrycker, men Portello får nog beskrivas som Ljusdals egen läsk från början,

1955 ansökte Bryggeriet, som då köpts upp av Bockens bryggerier, om att få brygga starköl, vilket beviljades. 1956 lades all tillverkning ned och den nye ägaren använde därefter byggnaden som lagerlokal till år 1976. 1992 förvärvades byggnaden av Signeul AB:s järnhandel för att sedan renoveras. I samband med detta skedde en tillbyggnad och ett gasolförråd byggdes.

2010 flyttade Kontorsvaruhuset in i lokalerna. I bryggeriet finns även en inredd bostadslägenhet. Till bryggeriet hörde även ett stall och disponentvilla. Stallet revs och disponentvillan brann ned 1971.

Är det någon bland läsarna som har gamla bilder från västra Hälsingland som ni vill förmedla till våra läsare så kan ni mejla dessa till antingen lasse.sundberg@ljp.se eller foto@ljp.se. Ni kan också skicka in dem till Ljusdals-Posten, redaktionen, Box 707, 827 25 Ljusdal.

Text: Lasse Sundberg Foto: Ljusdalsbygdens museums arkiv, Kila-Jonas arkiv (gamla bilder), Linda Mårtensson (nya bilden)