Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brutal vårstädning – bra för dig och miljön: "Ditt bästa miljöval hänger i garderoben"

Emma Enebog, ursprungligen från Söderhamn, är hållbarhetschef på Myrorna, Sveriges största kedja för second hand. Nyligen hamnade Emma på en hedrande 31:a plats på listan över Sveriges miljömäktigaste och just nu jobbar hon med projektet Aktivera din garderob.

Vad innebär det?

– I Sverige köper vi i genomsnitt 12–13 kilo kläder per person och år, och vi slänger 8 kilo. Väldigt lite återanvänds. Så vi undrade över vad som skulle kunna få oss att reflektera på ett insiktsfullt sätt över de där siffrorna och hur ser svenskens garderobsattityd ser ut. När vi förstod att 7 av 10 använder mindre än hälften av kläderna i garderoben och att var fjärde får en negativ känsla när garderobsdörrarna slås upp – då fattade vi att det är garderoben vi ska satsa på. Få folk att se över sina garderober, rensa och få kläderna att återanvändas.

Hur är det här ett miljöproblem?

– Klädkonsumtionen är helt enkelt en av världens mest resurskrävande när det gäller vatten, kemikalier och energi. Slänger man kläder, eller låter dem stanna i garderoben, låser man dessutom in resurserna. Man kan säga att ditt bästa miljöval hänger i garderoben, låt kläderna användas av någon annan om inte du gör det.

Hur ska man tänka när man rensar garderoben?

– Ställ frågorna "Vad använder jag?", "Vad tycker jag egentligen om?". Var lite hård mot dig själv och rensa ur sådant som du inte använt på flera år. Jag rensar min garderob ofta, men skänkte ändå bort en tredjedel nu senast.

Exakt hur hård ska man vara mot sig själv?

– Rätt hård tycker jag. Och det blir så skönt efteråt. Jag är inte så ordningsam med mina kläder, jag viker dem inte i fina högar, så det blir rätt rörigt faktiskt. Det jag såg längst ut på ytan var det som användes och jag fick alltid känslan att jag inte hade något att sätta på mig. Efter rensningen kunde jag hänga allt med luft emellan, och då fick jag en helt annan känsla. Då kom lusten till plaggen och plötsligt var det som att shoppa i sin egen garderob.

Finns det inga plagg som förtjänar nostalgi och därmed får bo kvar?

– Ehhh, nej. Ja, kanske en brudklänning då i så fall...

Finns det något som inte kan återanvändas?

– Pälsar av utrotningshotade djur eller väskor av krokodilskinn får vi inte sälja enligt lag, så de skickas till förbränning.

Vad ska man göra med kläderna man plockar ur – vad är miljövänligast?

– I kampanjen säger vi: Byt bort, skänk eller sälj. Det finns inget som är bättre eller sämre än något annat egentligen. Men visst, vill man också skapa samhällsnytta kan man med fördel skänka till någon organisation som återinvesterar pengar de tjänar i social verksamhet. Huvudsaken är att plaggen återanvänds.