Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brunnar med anmärkning

Miljökontorets har synat de enskilda avloppen hos 190 hushåll i Jättendal.
70 procent uppfyllde inte kraven.
Per-Åke Sundin i Hällan tvingades investera 31 000 kr i en toppmodern anläggning.
– Till det kommer en obegriplig kommunal avgift på 1 350 kr, anmärker han

Annons

Nittiotalsvillan på fastigheten Hällan 7:2 lígger vid vägen ut mot Mellanfjärden. Där har det aldrig varit aktuellt att dra kommunalt ledningsnät. Därtill är det för glest mellan hushållen.

Utspridd bebyggelse är signifikativt för hela kust - och slättbygdsområdet inom Jättendals gamla socken. Privata avloppsläggningar dominerar.

Per-Åke Sundins fastighet är representativ. När han byggde huset 1994 och samtidigt rev föräldrarnas gamla sommarstuga lät han installera trekammarbrunn och infiltrationsbädd. Hela anläggningen uppfyllde vid den tidpunkten gällande miljöbestämmelser.

När en av Norrhälsinge miljökontors inspektörer genomförde den föraviserade kontrollen drygt 16 år senare upptäcktes brister.

– De uppgav att det växte onormalt mycket på själva installationsbädden. Här fanns hallonbuskar där det naturliga är skogstomt och ris.

– Jag blev anmodad att se till att reningen blev fullgod och måste anlägga ny infiltrationsbädd. När gräventreprenören rekognoserade platsen upplyste han mig att inte heller trekammarbrunnen var fullgod, berättar Per-Åke Sundin.

Och tycker det är konstigt att miljöinspektören inte gjorde den upptäckten.

Det fanns inget att be för. En ny, denna gång cementerad, trekammarbrunn och nyanlagd infiltrationsbädd bekostades. Slutnotan stannar vid 31 000 kronor. En tung men oundviklig utgift enligt Per-Åke Sundins sätt att resonera.

– Men straffavgiften på 1350 kr kan jag inte förlika mig med, säger han.

Det omfattande arbetet att kartlägga hela Jättendals avloppsstatus är nu slutfört. Ett stort antal husägare måste se till att systemet med slamavskiljare och efterföljande rening uppfyller dagens hårdare krav