Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brottsturné gav ungdomstjänst

Fem unga personer stod åtalade för flera uppmärksammade brott. Men de nekade och bevis saknades. Det blev friande dom på flera punkter.

Brotten som togs upp i Hudiksvalls tingsrätt var bland annat inbrott i Strandrestaurangen, inbrott på Albert och Herbert, Time-butiken i Arbrå och ett inbrottsförsök i Kims Jourlivs på Granberg.

Tre unga män och två tonårspojkar var åtalade på totalt nio punkter. Men när domen meddelades var det bara tre av dem som dömdes.

Det äldsta brottet var inbrottet i Strandrestaurangen sommaren 2013. Då krossades en ruta och sju vinflaskor stals.

Polisen hittade en minderårig pojkes fingeravtryck på en bit av glasrutan och han åtalades tillsammans med två kompisar. Men alla tre nekade till brott och pojken hävdade att han bara hade flyttat på glaset för att inte en hund skulle skada sig på det.

Rätten anser enligt domen att det saknas bevis mot de åtalade och alla tre frias.

Samme pojkes fingeravtryck hittades även på ett cigarettpaket som blev kvar i Albert och Herberts butikslokal vid ett inbrott den 5 mars förra året.

Även det hade pojken en förklaring till. Nämligen att han hade krupit under staketet och tagit upp ett cigarettpaket som låg på marken, men eftersom märket inte tilltalade honom lämnade han det.

Men åklagaren slog hål på pojkens historia genom att berätta att cigarettpaketet hade hittats inne i butiken. Pojken döms därför för stölden.

Några månader senare var pojken tillsammans med tre andra ute på brottsturné och gjorde inbrott i Time i Arbrå och försökte göra inbrott i Kims jourlivs på Granberg. I samband med stölderna begick den man som körde bilen flera trafikbrott.

Enligt tingsrätten är det bara bevisat att tre av de fyra medverkade i brotten och de tre döms till ungdomsvård och skadestånd.

Samtliga var minderåriga när brotten begicks. Åklagaren hade därför yrkat på att deras vårdnadshavare ska betala skadestånden solidariskt med sina söner.

Två av de dömdas vårdnadshavare har motsatt sig det. Den ena med anledning av att denne har försökt få hjälp av socialtjänsten med att få bort sin son från kriminalitet. Den andre med anledning av att sonen vid tiden för brottet bodde på ett boende som hade tillsynsansvar.

Den ena vårdnadshavaren, den vars son bodde på ett boende, får sin vilja igenom. De andra vårdnadshavarna får betala delar av sina söners skadestånd om inte sönerna har egna pengar.