Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottsregister ger falsk trygghet

Tonårsflickor är i beroendeställning i förhållande till sin lärare.
På samma sätt som en handikappad kvinna till sin färdtjänstchaufför.

Annons

Två rättsfall rullas just nu upp i Hudiksvall och Söderhamn, där alla inblandade undrar om de hittills misstänkta övergreppen hade kunnat undvikas och vad skola respektive färdtjänst har för ansvar i kontrollen av sina anställda.

I Hudiksvall hålls häktningsförhandling i dag med den lärarvikarie som misstänks ha sexuellt ofredat och utnyttjat tonårsflickor på en skola. Den senaste anmälan rubriceras som våldtäkt.

I Söderhamn har vi kunnat följa rapporteringen om hur en färdtjänstchaufför anmäldes för våldtäkt av en handikappad kvinna. Sedan mildrades brottsrubriceringen till sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Kvinnans mamma gjorde flera anmälningar innan det blev ett polisärende och X-trafik har haft svårt att förklara varför den första anmälan inte togs på allvar.

Ur ett samhällsperspektiv går det naturligtvis inte till hundra procent att skydda sig mot den här typen av brott. Men det går att dra paralleller, både när det gäller brottets art och de ansvarigas reaktion.

Enligt Margareta Edling, utredare hos Brottsförebyggande rådet, Brå, är det samma typ av sexualförbrytare som ger sig på minderåriga, som utnyttjar gamla människor eller handikappade.

Vi pratar om män, känslomässigt omogna, ofta på ett barns nivå som har lätt för att få kontakt med barn men svårare med vuxenkontakter. De ser inte offren som offer. De förnekar att de skadat barnen, eller den handikappade.

För några år sedan hade vi en hetsig pedofildebatt inom förskolevärlden. Som alltid, när så här svåra ämnen ska hanteras, blev det slagsida, vilket fick till följd att män knappt vågade berätta att de jobbade dagis.

Det goda med debatten var att vi fick en regel att alla som ska jobba längre än en månad inom förskola eller skola, ska lämna ett utdrag ur belastningsregistret. Ett krav som också restes efter avslöjanden om pedofiler i ungdomsidrotten.

Enda problemet är att vi kan invaggas i en falsk trygghet. Alla brott syns helt uppenbart inte. En pedofil behöver inte heller vara straffad sedan tidigare.

I Hudiksvall visste inte skolan att lärarvikarien var dömd för såväl misshandel som ofredande. Klart olämplig som lärare, är väl annars en slutsats som vilken skolledare som helst borde ha dragit.

Nu försöker skolan reparera i efterhand med extrainsatser i form av kuratorer och samtal. Det är väl gott och väl. Samtidigt är brottsutredningen i sin linda. Vem vet hur många anmälningar som kan komma in när trollet dragits fram i dagsljuset. Framför allt borde skolans ledning fundera på varför de inte lyssnade på de signaler, det snack, ja kalla det rykten, som kom i ett tidigare skede.

I Söderhamn släpptes chauffören i väntan på dom. Och här kan man väl bara hoppas att fallet lett till att X-trafik sett över sina rutiner och kanske gör en ordentlig koll av personalen som ska ut och skjutsa, gamla, handikappade, ja människor i en extrem beroendeställning. I förväg. Det kan vara ett sätt att slippa en debatt i efterhand, som lätt kantrar.

Det kan också vara ett knep att undvika att en hel yrkeskår känner sig smutsig.

Och framför allt, att inte offren blir fler, utan kan känna sig fredade och trygga i skolan. Och i taxibilen.

Mer läsning

Annons