Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brottsmisstanke mot Ulf Järvefelt

Företagaren och hedersordföranden för Edsbyns IF Bandy, Ulf Järvefelt, misstänks för ekonomiska brott. - Misstankarna rör sig både om bokföringsbrott och om skattebrott, säger kammaråklagare Staffan Edlund i Uppsala, som inlett en förundersökning om transaktioner i flera olika bolag.

I början av veckan gjorde polisens ekorotel, skattebrottsenheten och skattemyndigheten också en samordnad razzia.

Både Staffan Edlund och kommissarie Anders Samuelsson vid ekoroteln i Gävle bekräftar insatserna. Dessa ska ha skett i bland annat Edsbyn och i Stockholmsområdet. Järvefelt är skriven i Bromma.

- Husrannsakningar har gjorts på flera olika ställen. Men i det här skedet vill vi inte kommentera vilka beslag som säkrats, säger Staffan Edlund.

Bakom åtgärderna ligger, enligt åklagaren, omfattande brister i redovisningen i flera företag. Uppgifter till polis och åklagare har lämnats både via konkursförvaltare och på andra sätt.

- Det handlar om ett antal olika bolag där stora brister i bokföringen noterats. Bristerna omfattar stora belopp och Ulf Järvefelt misstänks även för grova skattebrott, säger Staffan Edlund.

Han tillägger:

- En del nya förhör ska hållas och vi vill inte av utredningsskäl lämna mer information. Men utredningen bör bli mer komplett inom någon vecka.

Redan i mars förra året kunde Ljusnan berätta om revisorskritik mot förvaltningen i familjen Järvefelts egna bolag Celox AB och Edsgrängs Förvaltning AB.

Kritiken kom från företagens egen revisor, Kristina Ahlstrand vid revisionsföretaget Grant Thorntons kontor i Stockholm.

Den auktoriserade revisorn har tidigare noterat kopplingar till både Edsbybandyn och arenabolaget i Edsbyn, där Ulf Järvefelt har ledande roller. Pengar från aktieförsäljningar (bolagen har sysslat med handel och förvaltning av värdepapper) ska också ha gått till Ulf Järvefelt privat, vilket setts som ett förbjudet lån enligt aktiebolagslagen.

Men Edsbyns bandy finns inte med i brottsutredningen, säger Staffan Edlund.
I Celox AB står Ulf Järvefelts syster Kerstin Järvefelt Bryngelsson som vd och hon har även varit styrelseordförande i Edsgräng samtidigt som Ulf Järvefelt varit vd där. Några misstankar riktar sig dock inte mot henne enligt åklagaren.
Konkursförvaltaren i Edsgräng, advokat Ferdinand Hellers, har inte gått att nå för kommentarer. Någon förvaltningsberättelse har heller ännu inte inkommit till Stockholms tingsrätt.

Även Ulf Järvefelt själv var oanträffbar under onsdagen. I en artikel i Idrottens Affärer har Järvefelt tidigare beskrivits som "mångmiljonären som stått bakom Edsbyns förvandling till ett mästarlag".