Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabb cyklist krockade med mopedist – döms för slitna bromsar

En Ljusnecyklist döms för vårdslöshet i trafik efter att ha orsakat en trafikolycka med en mopedist förra sommaren.

Annons

Personerna som kolliderade med varandraklarade sig med lindriga skador.

I juli i fjol inträffade en trafikolycka mellan en mopedist och en cyklist på Industrivägen i Ljusne i Söderhamns kommun. Olyckan skedde i en korsning sedan en man i 30-årsåldern kommit i hög fart på sin cykel och inte lyckats bromsa utan kört ut rakt framför mopeden.

Läs mer: Mopedist och cyklist i kollision

På mopeden färdades en flicka i 15-årsåldern som kastades till backen och fick föras med ambulans till sjukhus. Även cyklisten skadades och fördes vidare till sjukhus efter att ha svimmat av på olycksplatsen.

Nu har Hudiksvalls tingsrätt dömt mannen till böter för vårdslöshet i trafik. Tingsrättens utredning visar att mannens cykel saknade fullt fungerande bromsar och att han därför har gjort sig skyldig till ett medvetet risktagande.

Läs mer: Cyklist utan bromsar åtalas för brott efter trafikolycka

Att han dessutom framförde det trafikfarliga fordonet i hög hastighet och missade väjningsplikten i korsningen talar enligt rätten för att han agerat vårdslöst och därför ska dömas.

Montage av skiss och bild ur polisens förundersökning.

Ett vittne som såg krocken har berättat att cyklisten åkte med en fot i marken för att försöka bromsa hastigheten strax efter en nerförsbacke. Enligt vittnet kunde han se paniken i mannens ögonen då han närmade sig korsningen.

Den cyklande mannen har erkänt händelsen och döms nu att betala 40 dagsböter på sammanlagt 2 000 kronor. Han ska även betala 800 kronor till brottsofferfonden.

Mer läsning

Annons