Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hittade avsågat hagelgevär och droger i skogen – döms till fängelse

En man i 20-årsåldern döms till tio månaders fängelse efter att polisen slagit till mot en "knarkarkvart" i centrala Söderhamn.

Annons

I början av augusti gjorde polisens en husrannsakan mot en bostad i centrala Söderhamn. Där påträffades en av polisen känd man i 20-årsåldern men även ett avsågat hagelgevär, ammunition och nära 900 narkotikaklassade tabletter.

Ynlingen har sedan tillslaget suttit häktad och erkänt sig skyldig till misstankarna om vapen- och narkotikabrott. I förhör har han berättat att han hittat hagelgeväret, ammunitionen och narkotikan i en väska som låg i skogen. Men istället för att lämna in fyndet till polisen behöll mannen vapnet för att kunna skydda sig mot personer som han var jagad av.

Läs också: Passagerare i bil hade avsågat hagelgevär – föraren var drogpåverkad

Eftersom tingsrätten menar att det finns en risk  att mannen fortsätter att begå brott ska han stanna kvar i häktet i väntan på att domen vinner laga kraft.

När polisen hittade det avkapade och dubbelpipiga hagelgeväret mellan en soffa och en säng i bostaden var vapnet laddat och skjutklart.

Nu döms mannen till 10 månaders fängelse för grovt vapenbrott, narkotikabrott av normalgraden, två fall av ringa narkotikabrott, rattfylleri och grov olovlig körning.

I en deldom konstaterar Hudiksvalls tingsrätt att vapnet var skarpladdat och förvarades lättillgängligt i vad som liknade en knarkarkvart. Rätten anser vidare att risken för att hagelgeväret skulle användas i brottsligt syfte var uppenbar och bedömer därför brottet som grovt, något som mannen har nekat till.

Läs också: Ung man gömde avsågat hagelgevär och dopningsmedel

Yngligen förekommer sedan tidigare under fem avsnitt i belastningsregistret och dömdes så sent som i februari i år till fortsatt skyddstillsyn. Nu väntar däremot en tid i fängelse.

Enligt domen uppgår straffvärdet för mannens nya brottslighet till ett år och fyra månaders fängelse. Men med hänsyn till mannens låga ålder får han sitt straff kortat med sex månder.

Mer läsning

Annons