Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gömde alkohol bakom lönndörrar - frias från smuggling

När polisen slog till mot en man i 50-årsåldern i Söderhamns kommun hittades hundratals liter alkohol i hans bostad. I tingsrätten dömdes mannen till fem månaders fängelse för bland annat smuggling. Men nu ändrar hovrätten domen.

Annons

Efter att ha spanat mot en bostad i Söderhamns kommun slog polisen till i slutet av 2014. Dolt i två lönnutrymmen förvarades sprit, vin, öl och cider i stora mängder för vilket mannen dömdes för olovligt befattning med alkoholdrycker i Hudiksvalls tingsrätt. Enligt åklagaren var alkoholen menad att säljas vidare.

Läs mer: Hade gömmor med alkohol i hemmet – nu döms mannen till fängelse

Samtidigt dömdes mannen även för ett fall av smuggling. Bara tre dagar efter att ha blivit villkorligt frigiven från ett fängelsestraff stoppades mannen, tillsammans med en kvinna, i tullen i Malmö med över 1 200 liter alkohol.

Det sammanlagda straffet blev fem månaders fängelse och förverkad villkorlig frihet.

Men varken den dömde mannen eller åklagaren var nöjd med domen som överklagades av båda parter till hovrätten. Mannen ansåg att han borde frias medan åklagaren menade att straffet skulle skärpas.

Läs mer: Polis hittade stort spritlager i lönnrum

Efter att nya vittnen kallats till rätten väljer hovrätten nu att fria mannen på en av åtalspunkterna - smugglingsbrott. Enligt domen tillhörde en stor del av alkoholen en tredje part och mannen agerade som oberoende mellanhand.Hovrätten menar däremot att det kan röra sig om olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor, ett brott som mannen inte har åtalats för och därmed inte heller kan dömas för.

Samtidigt konstaterar hovrätten att mannen har försökt gömma undan alkohol i sin bostad. Dolt bakom fastskruvade väggar i ett skjul fanns stora mängder alkohol som rätten menar var avsedd för försäljning. Mannen döms därför för olovligt innehav av alkoholdrycker.

Läs mer: Man till domstol efter nytt sprittillslag

Då mannen tidigare är dömd till fängelse för alkoholrelaterade brott och har återfallit i liknande brottslighet bestäms straffet till en månads fängelse. Den tidigare villkorligt medgivna friheten om två månader förklaras även helt förverkad.

Beslaget av den alkohol som togs i tullen samt en mindre del av det som fanns i bostaden hävs.

Mer läsning

Annons