Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brott i bärskogen kan ge fängelse

Åklagaren kräver två års fängelse för mannen och något kortare straff för kvinnan.

De drabbade bärplockarna rekryterades på olika sätt i Bulgarien. En av männen lider av psykisk ohälsa och tiggde pengar på en bulgarisk marknad. Han hade inga skor på sig och var hungrig.

Några dagar senare var han i Söderhamns kommun för att plocka bär. Men det blev snart tydligt att han inte klarade sin uppgift:

– Han var inte kapabel att jobba. Han gick bara fram och tillbaka, sa den 42-årige mannen som tillsammans med sin 40-åriga hustru är åtalad för människohandel.

Bärplockaren lämnade lägret och ytterligare två gjorde samma sak.

– De har vilseletts om den utlovade betalningen, sa åklagare Christina Voigt, när den fem dagar långa rättegången avslutades på måndagen.

Bärplockarna ska i stället ha utsatts för våld och hot och blivit fråntagna sina pass för att inte rymma.

– Det är fattiga människor som har utnyttjat ännu mer fattiga människor, sa Christina Voigt om de inblandade.

Hon vill att 42-åringen döms till två års fängelse, bland annat för att ha tvingat en av bärplockarna att springa fastbunden efter en minibuss. Kvinnan ska dömas till ett något kortare fängelsestraff, anser åklagaren.

Parets advokater hävdade att bevisen inte räcker. De anser att trion kom hit av fri vilja och kunde lämna lägret när de ville. De åtalade ska nu vara fortsatt inlåsta i häkte i väntan på domen om knappt två veckor.