Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brotorget kan bli klart tidigare än planerat: "Allting har flutit på väldigt bra"

Senast hösten 2016 ska det nya Brotorget stå klart enligt planen. Nu finns möjligheten att torget kan bli färdigt redan under sommaren.

Annons

Den varma hösten och milda vintern har gynnat Brotorgsbygget, som nu ligger före tidsplanen.

– Ja, allting har flutit på väldigt bra och vi har hunnit komma lite längre än planerat, säger Per Hammarström vid L. Hammarströms Trädgårdsanläggningar AB.

Läs också: De bygger nya Brotorget

Per Hammarström bedömer att markarbetet därmed kommer att bli klart tidigare än väntat.

– Hur mycket tidigare är svårt att säga, men att vi kommer att bli klara tidigare är jag säker på. Det mesta av förberedelserna för vattenspelet är gjort, liksom skelettjordarna och växtbäddarna för träden. Vi har även kommit långt med ledningsarbetena, både för el och för vatten/avlopp. Och eftersom vintern länge var så mild så har vi också hunnit göra grundläggningen för toalettbyggnaden, den kommer upp innan påsk.

Hammarströms Trädgårdsanläggningar AB står för allt markarbete vid Brotorget. Den nya scenen ska sedan byggas av NCC.

Bollnäs kommunalråd Marie Centerwall sade i höstas att det nya torget ska vara färdigt senast i augusti 2016. Nu kan det bli klart tidigare än så.

Läs också: Brotorgsbygget är i gång på allvar

– Eftersom det är NCC som styr över scenen så kan jag inte uttala mig när det gäller det bygget, men då markarbetet blir färdigt tidigare så kommer det helt klart att öppna sig möjligheter för att tidigarelägga arbetet med scenen också, säger Per Hammarström.

Just nu har bygget vid torget vinterstängt.

– Fysiskt sett så kommer vi inte göra något mer innan det blir vår, däremot jobbar vi vidare med en hel del planeringsarbeten.

Läs också: Torget som försvann – dokumentär om turerna kring Brotorget

Brotorget har fått sitt namn efter den bro över Stenbrobäcken som förr fanns i nuvarande hörnet Långgatan–Brogatan. I dag är bäcken lagd i kulvert under gatan. Det var först på 1980-talet som Brotorget blev ett riktigt torg. Tidigare var det nuvarande Stadshustorget som utgjorde centrums naturliga torgbildning.

Bollnäs kommun sålde Brotorget till det danskägda fastighetsbolaget Sjaelsö Sverige AB hösten 2007. I november 2008 tömdes torget på sin dåvarande inredning. Avsikten var att bygga en affärsgalleria, men planerna havererade.

Utformningen av det nya Brotorget baseras på det förslag från Karavan Landskapsarkitektur AB i Uppsala som vann arkitekturtävlingen om torget i februari 2013.