Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brotorget, en solskenshistoria

Det drar ihop sig till grand finale på Brotorget. Ska där bli en galleria i elfte timmens femtiosjunde minut? Nej, den besvikelsen kommer nästan säkert att besparas oss.

Det drar ihop sig till grand finale på Brotorget. Ska där bli en galleria i elfte timmens femtiosjunde minut?

Nej, den besvikelsen kommer nästan säkert att besparas oss. Socialdemokraterna i Bollnäs har haft ett möte bakom lyckta dörrar där man diskuterade under rubriken ”Öken eller oas”. Alltså ingen galleria.

Och Sjaelsös vd Pero Popovski säger att... han vet inte.

Tiden går ut om tre månader.

Det ödelagda torget går då tillbaka till kommunen.

Det skulle förstås vara klädsamt om detta som alla där uppe tycks veta, också kunde meddelas oss vanliga medborgare. Redan nu. Ut med det! Jag tror det angår oss.

Enda farhågan är att Sjaelsö skickar ut ett par gubbar som sätter upp en byggfutt och att man sedan påstår att nu har man börjat bygga. Och att de desperata kommunalråden Degerman och Nilsson-Sträng godtar det. De har kanske inte givit upp hoppet än.

Något sådant får inte hända. Inga fler dispenser. Håll Olle borta från telefonen! Torget är vårt!

Och sedan? De två gångna åren har visat att Bollnäsborna faktiskt var fästa vid sitt torg och att en stor majoritet vill ha det tillbaka. Brotorget måste alltså bli ett torg igen, efter två bortkastade år i klorna på marknaden. Inget mera tjafs, tack!!

Viktigt och intressant blir att klarlägga hur det gick till när torget skövlades. I beslutet från december 2007 står ju att inga förändringar av torget får ske före byggstart! Den som släppte in grävskopor och motorsågar gjorde det alltså i strid med fullmäktiges beslut! Torget hade kunnat finnas kvar till den dag som i dag är, med pub och allt. Många miljoner pengar har helt i onödan kastats i Lortbäcken.

Dags alltså att lägga papperen på bordet. Dags att träda fram. Dags att ta sitt ansvar. Vem? Och varför i hela friden? Olle!

Allt bör redovisas, förslagsvis på kommunens hemsida. Jobb finns också för kommunalreportrar som lagt band på sin nyfikenhet sedan våren -07. Denna historia, med alla sina lustiga och makabra detaljer förtjänar att berättas för barn och barnbarn. Sagan om Plätten och Pannkakan. De kommer knappt att tro sina öron!

Och sedan ska vi låta en riktigt bra arkitekt rita Nya Brotorget. Ännu finare, tätare, mera innehållsrikt. Redan utvuxna träd kan planteras, fler än förut. Kaffestuga, torghandel, lekskulptur, en liten saluhall kanske? Skridskobana om vintern… och så vidare. Tänk!

Återinvigning till sommaren. Bollnäsbygdens spelmanslag spelar från den nya scenen. Snoddas ler i sin himmel. En riktig solskenshistoria!

Thomas Tidholm

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel