Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bröt båda benen i rullstolskrasch

85-åriga Maj-Britt Brandt bor på Ringshög i Rengsjö. Men just nu vårdas hon på Gävle sjukhus. För två veckor sedan kraschade Maj-Britt med sin rullstol. Hon for med hög fart rätt in i ett plank och bröt båda lårbenen. Läkare i Gävle betecknar hennes tillstånd som "allvarligt men stabilt".

Klockan var strax efter fyra fredagen den 30 september då olyckan inträffade. Dottern Katrin Brandt och hennes sambo skulle hälsa på Maj-Britt.

- Det var så fint väder. Vi ville ta ut mamma i solen en stund.

- Mamma satt i rullstolen i sin lägenhet och skrek av smärta då vi kom. Jag tog med henne till personalen och frågade vad som hänt. De sa att hon varit ute och åkt rullstol.

Katrin ringde omedelbart till sjukvårdsrådgivningen, som skickade en ambulans. Maj-Britt röntgades i Bollnäs. Båda lårbenen var knäckta. Dagen efter blev det ambulans till Gävle. Maj-Britt var för svag för operation men brotten såg "fina" ut. Maj-Britt gipsades.

I den avvikelserapport som enhetschefen vid Ringshög, Britt-Inger Hedin-Östlund, skrivit med anledning av olyckan beskrivs händelseförloppet:

"Maj-Britt skjutsades ut från matsalen efter att ha ätit mellanmål. Hon ville sitta ute vid entrén. Där satt fler personer. Personalen skjutsade ut henne och ställde rullstolen på tvären eftersom det lutar lite utför. Rullstolens bromsar låstes på båda sidorna. Därefter lämnade personalen Maj-Britt."

- Mamma måste ha fått upp bromsarna på något sätt, säger dottern. Fråga mig inte hur.

Vi hoppar ett par stycken ner i avvikelserapporten:

"Personal från gruppboendet hörde smällen (då rullstolen kraschade in i planket) och sprang ut. Maj-Britt klagade över smärta i ena knäet. Personalen undersökte knäet, som var lite rött. Kunden klagade inte på smärta just då utan skjutsades in till terapilokalen. Lite senare ville Maj-Britt till sin lägenhet och personal skjutsade henne dit i väntan på kvällsmaten. När dottern en stund senare kommer för att besöka sin mamma sitter hon och skriker i sin lägenhet att hon måste till doktorn för hon har så ont."

- Olyckan är under utredning, säger enhetschefen Britt-Inger Hedin-Östlund, som naturligtvis beklagar det inträffade.