Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bröstbilder ställs ut i Lund

Elisabeth Ohlson Wallins fotografier av kända svenskar som visar upp sina bröst ska ställas ut på Kulturen i Lund.
Fotografen hoppas att utställningen ska ställa kvinnokroppen i ett nytt ljus.

Elisabeth Ohlson Wallins bröstbilder syntes för första gången i "Klämkalendern 2016" som producerades för att stödja Bröstcancerfonden. Projektet blev lyckat, enligt fotografen.

– Kalendern fick fin respons just eftersom att både män och kvinnor vågade titta på bilderna utan att det blev genant. Att de nu ska hänga på en konstvägg är väldigt spännande, säger hon.

Elisabeth Ohlson Wallin har inte fotograferat särskilt många kvinnor tidigare. Hon kände ett stort ansvar inför uppdraget att göra kalendern, men när hon kläckte idén – att låta personerna först fotografera sina bröst och sedan fotograferas med bröstbilden framför sig – hände "någonting magiskt", säger hon.

– De visade brösten, men inte de riktiga brösten. På det sättet tyckte alla att det kändes väldigt bra och uppkäftigt. Bilderna blir inte heller sexistiska hur man än vrider eller vänder på dem.

Kulturen har bjudit in fyra skribenter till att författa kompletterande texter till bilderna.

Utställningen "Bröst – fotografier av Elisabeth Ohlson Wallin" invigs den 11 juni.

Patrick Stanelius/TT