Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brost kommer in från kylan

/
  • Tillbaka från havet. I

Med Ulf Malmros "Bröllopsfotografen" är Johannes Brost är på väg tillbaka ur sin exil från den svenska filmen.

- På grund av tio år med "Rederiet" var jag inte välkommen i filmbranschen, säger Brost, 54.

Annons

Fram till 1992 gick filmkarriären stadigt uppåt för Johannes Brost, med roller i bland andra Colin Nutley-filmerna "Änglagård" och "Black Jack". Sedan mönstrade han på en båt. Det blev en lång seglats med "Rederiet"-skutan M/S Freja, och det tog betydligt längre tid att återvända än vad Brost räknat med.
- Jag har gjort teater under tiden, men film gick tydligen inte längre. Jag blev inte ens kallad till några provspelningar. Det är jävligt märkligt. Tänk på en skådespelare som Carl-Gustaf Lindstedt, han kunde göra lättsamma saker men fick ändå spela huvudrollen i Bo Widerbergs "Mannen på taket". Jag förstår inte varför det skulle vara oförenligt, säger Johannes Brost.
- Det är synd att det är som det är. Nu kan jag bara hoppas på att den här rollfiguren gör att folk får upp ögonen för mig igen.

" heter Claes och är en man med stora och gamla pengar i ett stort och gammalt hus i ett av Stockholms dyraste bostadsområden. En representant för den äkta överklass som äter med silver, jagar med kungen, gifter sig med varandra och lever utan minsta skam.
- Claes är svinrik. Båtar och pengar. Han är långt från mig. Men jag har träffat sådana som han, suttit i villorna och åkt i bilarna. Jag har varit inbjuden - men ända in når man aldrig.
I "Bröllopsfotografen" hamnar Robin (Björn Starrin), en ung fotograf ur värmländsk arbetarklass, genom en slump i Claes cirklar. Där finns också Jonny (Kjell Bergqvist), en skådespelare som också sitter i villorna men aldrig når det innersta rummet. Snarare behandlas han som en kulturell maskot, och inte sällan mobboffer, av just dem han så gärna vill tillhöra.

Ulf Malmros skämtat om att Bergqvist spelar Johannes Brost - men enligt Brost finns en annan förebild till rollfiguren Jonny.
- Bruno Wintzell. När Ulf kom till Stockholm från Värmland var det Bruno som tog hand om honom på samma sätt som Jonny tar hand om Robin. Killen som jag spelar, Claes, har också en verklig förebild.
Ulf Malmros säger att "Bröllopsfotografen" är ett försök att skildra överklassen på ett nytt sätt, fritt från fördomar om känslokyla och olycka. Brost håller med.
- Bara för att man är svinrik är man inte automatiskt omänsklig. Skildringen av Robins bittra arbetarföräldrar i Värmland är också något nytt. Det är väldigt modigt av Ulf som kommer därifrån, bland nedlagda fabriker och misär.
Johannes Brosts nästa roll blir i den udda filmen "Orion" där han spelar mot bland andra Jessica Zandén, Dogge Doggelito och Blondinbella.
"Bröllopsfotografen" har premiär på fredag.

Mer läsning

Annons