Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bror-Eric har avlidit

Konstnären Bror-Eric Bergqvist avled på torsdagen i sitt hem i Bjuråker, i kretsen av sina närmaste.

Bror-Eric Bergqvist för tidningens läsare om den cancersjukdom han drabbats av. Hans dotter Katarina berättar att han i fredags fick välja om han ville stanna kvar på sjukhuset, eller åka hem till Bjuråker. Han valde att åka hem, och har tillbringat de sista dagarna tillsammans med sin familj.


Bror-Eric var född i Delsbo, och blev 69 år gammal. Han började sin yrkesbana som reklamtecknare. Han arbetade bland annat som dekoratör på Domus i Ljusdal, och tillbringade också någon tid i Skara. År 1970 flyttade han till Bjuråker, och etablerade sig som målande konstnär, i den gamla byskolan.


Hans årliga blev ett återkommande arrangemang, som lockade stora skaror till Bjuråker under helgdagarna. Även i år bjöd han in till utställningen, och trots sjukdom och behandlingar färdigställde han bilderna till 2014 års kalender.
Utöver påskutställningen i Bjuråker reste han vår och höst för att delta i andra utställningar, men enligt dottern Katarina blev det bara några få resor under våren i år.


– Behandlingarna tog på hans krafter. Men han har haft öppet hemma, och hans barnbarn har jobbat här hela sommaren. Det var viktigt för honom att ha öppet. Men på onsdagen stängde vi för säsongen, säger hon.


Bror-Erics bilder med naturmotiv från Hälsingland, och inte minst porträtten av kända hälsingeprofiler, har gjort honom känd och älskad av många. De sista dagarna har han tillbringat i kretsen av sina allra närmaste, barnen Michael, Katarina, Jon-Erik, sin tidigare livskamrat Margit och barnbarn.


– Och ett barnbarnsbarn på väg. Hans sista tavla var till den ofödda, säger Bror-Erics dotter Katarina.