Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bror arbetar för nöjets skull

Bror Persson har arbetat med kiropraktik i över 50 år. Trots att han fyllde 79 i januari har han inga planer på att sluta arbeta.
– Men i dag jobbar jag bara för nöjets skull. Mina patienter är mina vänner, säger Bror.

Bror är född i Färila och bor i dag i Ljusdal. Han gick sex år i skolan när han var liten och sedan arbetade han i skogen tillsammans med sin far där han körde timmer med häst.
– Men jag fick problem med njurarna och när jag var 18 år låg jag på sjukhus i nästan ett år, berättar Bror.
Hans far gjorde så att Bror fick ett arbete på en bilverkstad när han blivit frisk igen.
– Jag låg under bilarna och mekade och tänkte; vilket skit jobb det här är, säger Bror och skrattar.


Han gick en massagekurs och då började hans väg till att bli utbildad kiropraktor.
– Jag tänkte att jag inte rättar till felen med massage, för att kunna göra det måste jag bli kiropraktor, berättar Bror.
Han studerade på Axelssons Gymnastiska Institut i Malmö och efter fem års studier gick han bredvid en annan kiropraktor för att lära sig mer.
– Gamla skolkamrater säger än i dag att de minns att jag for och kände på allas ryggar. Redan som liten var jag intresserad av kotor, säger Bror med ett stort leende.
I utbildningen ingick studier i nervsystemet och dess uppbyggnad. Bror fick även en utbildning i skelettets uppbygnad och koppling till nervsystemet. Men för att få kalla sig auktoriserad kiropraktor krävs flera år praktisk erfarenhet.
– När jag utbildade mig ville jag vara säker på min sak innan jag började behandla människor, säger Bror och berättar att han varit i USA och praktiserat och även drivit ett hälsoinstitut i Örebro.


Fram till för några år sedan drev han Norevikens hälsoinstitut tillsammans med en kollega och de hade patienter från hela Sverige. Bror har många historier att berätta om när han hjälpt människor.
– När jag var i Thailand på semester fick jag höra att det fanns en svensk som drev en resturang. Jag dit för att hälsa på och det visade sig att det var en bekant från Ljusdal. Han frågade om jag var sänd från Gud. Tydligen hade han väldiga besvär med ryggen under två år. Jag kände igenom honom och räknade upp flera symptom som det stämde att han hade. Han blev bra efter en behandling, så nu får jag god mat när jag åker till Thailand, säger Bror och skrattar.
Han åker till bland annat Bollnäs och Sveg en dag i veckan och behandlar patienter och det har han gjort under 40 års tid. Och nu kommer han även komma till Hudiksvall där han hyr ett rum på Folkets Hus.
– Varför ska alla åka till mig, det är ju bättre om en person åker, säger Bror och tänker på miljön.


Kiropraktorer och deras lära har alltid fått mycket kritik och Bror har under alla år blivit ifrågasatt.
– Men det är så att de som vet minst är de som pratar mest, säger Bror och menar att mycket av kritiken bottnar i okunskap.
– Man ska inte prata om det som man inte har utbildning i. För mig är det självklart att man måste rätta till det som ligger fel, säger Bror.
Han poängterar att han är ärlig mot sina patienter, om han upptäcker att han inte kan hjälpa patienten berättar han det istället för att fortsätta behandlingen.
– Det finns så många som bara vill tjäna pengar. Men det är så synd när de som har smärta inte kan få rätt behandling, säger Bror och tycker att de som uppsöker en kiropraktor ska fråga om den är auktoriserad innan man lägger sig på bänken och påbörjar en behandling.
– Outbildade som säger att de arbetar med kiropraktik är enligt mig inte rumsrena. De ger inte bra reklam till branschen. De gör så enbart för att tjäna pengar.
Han befarar att det inte kommer finnas några kiropraktorer i framtiden, motståndet mot yrket har ökat och det tror Bror beror på alla nya metoder som har kommit.

Men trots att Bror passerade pensionsåldern för länge sedan har han inga planer på att sluta.
– Jag brukar säga till mina patienter att jag ska hålla på i 50 år till, säger Bror och skrattar.
Under sina år har han sett att alltfler får problem med så kallade datornackar och axlar.
– Men de som har de allra sämsta ryggarna är de som kör maskiner och lastbilar. Det finns inga vibrationsfria säten så disken nöts hela tiden och ofta finns det inte tillräckligt med muskler som kan fungera som stötdämpning, säger Bror och förespråkar att man gör förebyggande övningar för att stärka musklerna i ryggen.
Bror försöker hålla i gång sin kropp med trädgårdsarbete. Han har ärvt sitt trädgårdsintresse efter sina föräldrar, i fönstret står fler krukor med pelargonger.
– Som mest hade den ett hundratal blommor. Den var så vacker, berättar Bror när han visar trädgården uppfrån balkongen. När han bodde i en villa i Nore satte han en gång ut 10 000 plantor i trädgården.
– Trädgårdsföreningen var där och tittade och undrade hur många trädgårdsmästare jag hade haft till hjälp, ingen svarade jag, säger Bror med ett stort leende och tillägger att han nog är lite av en arbetsnarkoman.
– Men det är nog därför jag har fått vara så frisk också. I trädgården får man arbeta med hela kroppen.


Men i somras fick blommorna och trädgården vila, Bror fick problem med hjärtat och han kände att han inte orkade med trädgårdsarbetet.
– Men nästa år hoppas jag vara i gång igen. Jag har funderat på att göra fina stenplatser i trädgården, säger han och visar en bok som han hittar inspiration i.
– Jag brukar prata mycket om blommor med mina patienter, säger Bror som berättar att när han bodde i Nore ritade han under vintern en skiss på hur trädgården skulle se ut.
– Jag tycker om att skapa och har därför inga problem med att riva upp och göra något helt nytt, man måste jobba medan man lever, säger Bror.