Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bromsen ställer till det för alliansen

/

Att pensionärerna är en viktig väljargrupp inför höstens val har vi kunnat konstatera tidigare. Om man nu tillåts att klumpa ihop den stora heterogena grupp som pensionärskollektivet utgör.

Annons

Det är också därför som allianspartierna och de tre rödgröna på olika sätt har gjort vad de har kunnat för att positionera sig som det bästa alternativet för pensionärerna att lägga sin röst på. Och även ansträngt sig för att utmåla motståndarna som direkt pensionärsfientliga.

Det kanske tydligaste exemplet på det senare är det rödgröna påhittet om en straffskatt på pensionärer. Pensionärerna är inte mer "straffbeskattade" än exempelvis arbetslösa och föräldralediga.

Men det är inte bara nivån på skatten som avgör hur mycket pengar som pensionärerna får. Pensionssystemet är uppbyggt så att pensionerna är beroende av den allmänna ekonomiska utvecklingen och eftersom den inte har varit den bästa har den så kallade "bromsen" slagit till. Bromsen är till för att säkerställa att de pensionsavgifter som betalas in räcker till de pensioner som betalas ut.

Enligt Pensionsmyndighetens beräkningar innebär det att inkomstpensionerna nästa år sänks med 4,3 procent.

Eftersom det är alliansen som sitter i regeringsställning är det inte så konstigt om pensionärerna håller de borgerliga partierna som ansvariga för den här utvecklingen. Trots att även Socialdemokraterna har varit med och utformat pensionssystemet. Och att den negativa utvecklingen beror på den globala finanskrisen och den efterföljande lågkonjunkturen.

Delvis därför har regeringen utlovat ännu en skattesänkning för pensionärerna inför nästa år. Helt enkelt för att motverka effekten av bromsen.

När regeringen i våras föreslog den här reformen, som totalt kostar fem miljarder kronor, gjorde man bedömningen att skattesänkningen skulle leda till att omkring 1,5 miljoner pensionärer trots bromsen skulle få höjd inkomst.

Enligt de nya beräkningarna blir minskningen av pensionerna nu så stor att endast drygt hälften, cirka 800 000 pensionärer, kommer att få höjd nettopension.

Det här är självklart en bekymrande utveckling. I synnerhet för de drabbade pensionärerna. Men också för alliansen.

Därför är det inte särskilt förvånande att finansminister Anders Borg (M) i går deklarerade att man överväger en större skattesänkning riktade mot pensionärerna än den som man redan har utlovat.

Borg var förvisso långt ifrån villig att binda sig vid något konkret vallöfte. Men han var tydlig med att om utrymme finns så är pensionärerna en prioriterad grupp.

Den viktiga kampen om pensionärernas röster går alltså vidare. Och vi kan med stor säkerhet vänta oss ett flertal utspel framöver från båda blocken i syfte att vinna dessa väljare.

Mer läsning

Annons