Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bromsen på för Bromsäng

/
  • Som ett litet isberg ligger rejektkalken från Vallvik på Bromsängs bakgård. Till vänster ligger fluffen – de nermalda bilinredningarna.
  • Så här ser fluffet (malda bilinredningar) ut i dag. Om tidigast ett år kommer besked om hur marken mår. I bakgrunden syns kalkhögarna.

Saneringen av Bromsäng kommer att ta sin tid.

Avfallet kan vara borta tidigast i slutet av september.

Besked om hur förorenad marken är kommer tidigast om ett år.

Annons

Bakom fabriken vid den havererade återvinningsanläggningen Bromsäng i Stugsund sticker de gigantiska kalkhögarna upp och en lång och bred gata med fluff ligger utslätad mellan fabrikens södra fasad och kalkhögarna.

Fluffen når nästan fram till den nygrävda bäckfåran. Där syns resterna från krigets stenkolsupplag. Upptäckten av kolet gör inte saneringen enklare. Det finns misstankar om arsenikutlakning från denna stenkolsutlakning.

Men det kommer inte att tas några prover på marken den här säsongen.

Först måste avfallet bort, och det är fortfarande oklart vad man ska göra med fluffet, som innehåller bland annat metaller, plast och flamskyddsmedel. Vid förbränning bli det för stora mängder förorenad aska för att ett värmeverk kan och vill ta sig an det.

Det är beslutat att allt avfall ska bort så snart som möjligt. I bästa fall kan det vara borta i slutet av september. Sedan är det dags att upphandla markprover, som bara kan tas när avfallet är borta och under snöfri säsong.

Kultur- och samhällsutvecklingsnämnden (KUS) tror att dessa prover kan tas tidigast våren 2012.

Bygg- och miljönämnden vill ha provsvaren på sitt bord senaste den 1 juni 2012,

När det gäller själva byggnaden – den gigantiska silon samt kontorsdelen – ska det enligt KUS vara mest ekonomiskt att vänta med den eventuella rivningen fram till dess man vet hur området ska användas.

Annons