Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bromsen på för Bromsäng

Saneringen av Bromsäng kommer att ta sin tid.

Avfallet kan vara borta tidigast i slutet av september.

Besked om hur förorenad marken är kommer tidigast om ett år.

Bakom fabriken vid den havererade återvinningsanläggningen Bromsäng i Stugsund sticker de gigantiska kalkhögarna upp och en lång och bred gata med fluff ligger utslätad mellan fabrikens södra fasad och kalkhögarna.

Fluffen når nästan fram till den nygrävda bäckfåran. Där syns resterna från krigets stenkolsupplag. Upptäckten av kolet gör inte saneringen enklare. Det finns misstankar om arsenikutlakning från denna stenkolsutlakning.

Men det kommer inte att tas några prover på marken den här säsongen.

Först måste avfallet bort, och det är fortfarande oklart vad man ska göra med fluffet, som innehåller bland annat metaller, plast och flamskyddsmedel. Vid förbränning bli det för stora mängder förorenad aska för att ett värmeverk kan och vill ta sig an det.

Det är beslutat att allt avfall ska bort så snart som möjligt. I bästa fall kan det vara borta i slutet av september. Sedan är det dags att upphandla markprover, som bara kan tas när avfallet är borta och under snöfri säsong.

Kultur- och samhällsutvecklingsnämnden (KUS) tror att dessa prover kan tas tidigast våren 2012.

Bygg- och miljönämnden vill ha provsvaren på sitt bord senaste den 1 juni 2012,

När det gäller själva byggnaden – den gigantiska silon samt kontorsdelen – ska det enligt KUS vara mest ekonomiskt att vänta med den eventuella rivningen fram till dess man vet hur området ska användas.