Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bromsat stugbygge på Öjeberget

En fördjupad översiktsplan måste till innan nästa spadtag kan tas på Öjeberget. Det sätter stopp för Öjeberget Järvsö ABs tolv nya lägenheter.

Danspaviljongen på Öjeberget är jämnad med marken och markerar en start för stugbyggnation. Det är Öjeberget Järvsö AB som ska ta sig an etapp två av tre i sin byggnadsplan. Etapp två utgörs av 12 lägenheter fördelade på tre huskroppar. Det är en investering på drygt 20 miljoner kronor. Men byggnationerna, som enligt företagets plan skulle ha påbörjats tidigare i år, bromsas när det nu står klart att vatten och avlopp inte i dagsläget finns att tillgå.

Ljusdals kommuns verksamhetsgräns lägger sig runt Öjebergets fot, men tar sig inte upp till stugorna, än. För exploatörer innebär det att vattenledningar måste dras på egen hand, och bekostas ur egen ficka.

– Vi gjorde det på södra sidan, men det blir allt för dyrt att göra det på norra sidan, säger Mauritz Ouchterlony på Öjeberget AB.

Till de 16 lägenheter som utgör Top Resort och toppstugorna är vattenledningar dragna från Öjebergets södra fot, där finns en anslutningspunkt till det kommunala nätet. Att dra ledningar från den södra foten till norra sidans stugby är inget alternativ. En tunnel flera meter ned i berget skulle krävas.

Det är i stället anslutningen på den norra sidan som är aktuell för Öjeberget AB. Nu väntar företaget på att kommunen ska utöka sin verksamhetsgräns, något som beräknas ske i den nya fördjupade översiktsplan som tas fram.

Sven-Arne Persson, driftchef på det kommunala vattenbolaget Ljusdal Vatten AB, förklarar att när kommunens verksamhetsområde innefattar större delar av Öjeberget än i dag så blir det aktuellt för vattenbolaget att dra nya, samt köpa upp redan byggda, ledningar.

– Arbetet med Järvsö har under längre tid snuttifierats, när exploatering blivit aktuell har en detaljplan för enstaka områden tagits fram, vi har inte haft en uppdaterad översiktsplan över hela samhället, konsekvensen av det syns nu, säger Sven-Arne Persson och menar att det ur ett infrastrukturellt perspektiv inte är bra, även om det lett till att fler företag snabbt haft möjlighet att exploatera området.

Den fördjupade översiktsplanen förväntas gå upp i kommunfullmäktige i juni nästa år. Där beslutas huruvida den är att betrakta som riktig eller inte.

När översiktsplanen är antagen ser Ljusdal vatten över Öjeberget och lämnar därefter förslag på åtgärder till kommunfullmäktige.

– Det kommer att malas i kvarnen ett tag, men att det sker är det ingen fråga om, bara när.

Etapp två får alltså vänta.