Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bromsäng Recycling inför rätta

För snart ett år sedan väcktes åtalet mot Bromsäng Recyclings företrädare Sven-Ove Blom.
På tisdag inleds det rättsliga efterspelet för miljöhaveriet i Stugsund.

Skandalen handlar om företaget Bromsäng Recycling AB, som tog emot industriavfall mot betalning med löfte om sortering, bearbetning och återanvändning av avfallet.

Men det blev bara lagring och avfallsberget fick gigantiska proportioner. Efter att företaget sattes i konkurs blev det kommunens ansvar att sanera området – ett arbete som pågår och som kommer att kosta skattebetalarna många miljoner.

De två åtalspunkterna handlar om något annat.

1. Otillåten miljöverksamhet. Vintern 2009/2010 började det brinna i fluffen som lagrades utomhus. Eftersom fluff består av nermalda bilinredningar frigjordes giftiga rökgaser med ämnen som kan vara skadliga för människors hälsa.

2 .Försvårande av miljökontroll. Sven-Ove Blom anmälde aldrig att han skulle lagra kalk och järnstoff och han kunde aldrig precisera hur mycket fluff han hade tagit emot. Och han följde inte miljökontorets krav på att bygga ett staket runt anläggningen.

Under förhören i oktober i fjol nekade Sven-Ove Blom till brott. Då tyckte han att det var kommunen som hade skadat hans verksamhet.

På tisdag ska han ställas till svars för sina handlingar, och det är åklagaren Christer B Jarlås vid åklagarmyndigheten i Östersund som driver brottsmålet.