Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bromangymnasiet stängs i två veckor på grund av coronaviruset – elever sätts i karantän

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Under måndagen fick elever på Bromangymnasiet i Hudiksvall beskedet att skolan ska stängas under två veckor på grund av det nya coronaviruset.
Beslutet är fattat sedan en person som var smittad av coronaviruset har rört sig på skolan.

– Vi blev lite chockade. Det var andra elever som kom in i klassrummet på en lektion och berättade. Vi måste stanna hemma nu och förstå att det inte handlar om ett lov, utan att vi ska plugga i två veckor, säger Asia Chaabi, elev på det naturvetenskapliga programmet.

►TV: Coronasmittad person på gymnasium i Hudiksvall – se kommunens presskonferens här

Det är smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo som rekommenderat personal och elever att stanna hemma. Detta efter att en person som vistats på skolan 9-12 mars visat sig ha covid-19, sjukdomen som orsakas av det nya coronaviruset.

– Det är inte främst risken för svår sjukdom hos de som vistats i lokalerna som är skälet till denna uppmaning. Skälet är att förhindra lokal smittspridning i Hudiksvalls kommun, säger Region Gävleborgs smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Rekommendationen kom till efter diskussion med Folkhälsomyndigheten. På grund av detta har Hudiksvalls kommun beslutat om att stänga skolan i 14 dagar från 17 mars.

– De stod i dörren och informerade när vi gick ut, rektor och mentorer. Lärarna visste ingenting, säger Erik Kindlund, elev.

Bland de elever som lämnade skolan vid 14.15-tiden på måndagen rådde viss förvirring om vad som gäller. En anställd på skolan, som vill vara anonym, är starkt kritisk till hur beslutet om karantän har kommunicerats.

– Vi har fått order att dämpa ryktesspridning. Nu var det elever som började skicka meddelanden till varandra om att skolan försatts i karantän och då kollar lärare i sina system efter information, men där fanns ingenting. I entrén till skolan stod folk och informerade, men de elever och den personal som nu har lämnat skolan vet egentligen ingenting om vad som gäller.

Den anställda personen betonar att så här viktig information måste vara tydlig.

– Ett sånt här beslut måste kommuniceras i rätt ordning, säger den anställda.

– Vi har varit tvungen att fatta snabba beslut och inte riktigt hunnit med i informationen om våra ställningstaganden, säger kommunchef Bengt Friberg.

Beslutet om att stänga skolan har fattats i samråd med smittskyddsläkaren och Folkhälsomyndigheten.

– Vi står i nära dialog med smittskyddsläkaren. I och med hans uppmaning till elever och personal på Bromangymnasiet har vi fattat beslut att stänga skolan i samråd med honom. Nu jobbar vi för högtryck för att få det att fungera praktiskt. Intentionen är att vi ska ha någon typ av undervisning under den här tiden utifrån de lösningar regeringen öppnat upp för, säger kommundirektör Bengt Friberg på en presskonferens på måndagseftermiddagen.

Personer som bor med elever och personal på skolan omfattas inte av uppmaningen att stanna hemma, enligt smittskyddsläkaren.

– Däremot är min rekommendation att om det finns möjlighet att bo så att hushållskontakter inte utsätts för smittrisk så bör den möjligheten utnyttjas. För att iaktta skyddsplikten i smittskyddslagen är det också lämpligt att den enskilde inte träffar andra personer än de som finns i hushållet, säger Signar Mäkitalo.